Kane mengatakan ‘boleh jadi’ beliau akan pecahkan rekod gol musim Bundesliga


Munich: Penyerang Bayern Munich, Harry Kane, yang mencetak kedua gol dalam kemenangan 2-1 di kandang atas Eintracht Frankfurt pada Sabtu, berkata bahawa “boleh jadi” beliau akan memecahkan rekod jaringan gol sepanjang musim Bundesliga.

Bermain musim pertamanya di Jerman, Kane telah menjaringkan 35 gol dalam liga daripada 31 perlawanan – enam gol lagi untuk menyamai rekod Robert Lewandowski sebanyak 41 gol dari musim 2020/21.

“Boleh jadi, tetapi jelas saya perlu melakukannya segera,” kata Kane yang mempunyai tiga perlawanan lagi untuk mewujudkan rekod baru.

“Saya harus mungkin mencetak beberapa gol minggu depan. Ia ada di hujung jari.

“Ia bergantung kepada perlawanan terakhir tentu sahaja. Tetapi menyenangkan untuk menambah dengan jaringan hari ini dan menjaringkan beberapa gol untuk membantu pasukan.”

Kane mengambil kesempatan pada lari hebat dari gelandang Konrad Laimer untuk memberi Bayern keunggulan selepas sembilan minit dan kemudian menambah gol melalui sepakan penalti dalam separuh masa kedua.

Brace Kane menentang Frankfurt bermakna beliau telah menjaringkan gol ke atas 16 daripada 17 pasukan Bundesliga lain musim ini, hanya gagal menentang Freiburg.

Pemain depan berusia 30 tahun kini telah menjaringkan 42 gol sejauh ini musim ini dalam semua pertandingan, yang merupakan pencapaian terbaiknya sepanjang satu musim.

Mengikutnya adalah perlawanan kaki rumah menentang Real Madrid pada Selasa dalam separuh akhir Liga Juara-Juara.

“Harapnya saya boleh membawa keyakinan itu ke dalam perlawanan Selasa,” tambahnya.

“Ia akan menjadi perlawanan yang sangat sukar, kita perlu mengulangi persembahan menentang Arsenal (di separuh akhir) – dan malah meningkatkannya.

“Real adalah pasukan hebat, kelab mempunyai sejarah besar dalam pertandingan ini.”

Perlawanan itu akan menjadi kali pertama Kane bermain dalam separuh akhir Liga Juara-Juara.

Beliau terlepas daripada separuh akhir disebabkan cedera tetapi kembali untuk perlawanan akhir pada musim 2018-19, apabila Tottenham kalah 0-2 kepada Liverpool dalam perlawanan akhir tersebut.Source link

Leave a Reply