BlackBerry Secara Rasmi Melancarkan Pusat Keunggulan Keselamatan Siber di MalaysiaBlackBerry telah melancarkan Pusat Keunggulan Keselamatan Sibernya (CCoE) secara rasmi di Cyberjaya hari ini, pusat pertamanya di rantau Asia-Pasifik. Turut hadir dalam acara tersebut ialah perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, menteri promosi eksport, perdagangan antarabangsa, dan pembangunan ekonomi Kanada Mary Ng, dan CEO BlackBerry John Giamattgeo.

Menurut syarikat, pusat ini bertujuan untuk menyediakan latihan keunggulan keselamatan siber dan maklumat untuk membantu Malaysia dan negara jiran dalam memerangi ancaman siber yang lazim di rantau Indo-Pasifik. Acara pelancaran juga memperkenalkan Kurikulum Keunggulan Keselamatan Siber BlackBerry, menawarkan pelbagai kursus dan pensijilan untuk menangani kekurangan profesional keselamatan siber di Malaysia, dengan itu membina peluang pertumbuhan kerjaya dalam sektor ini.

Penubuhan CCoE dan kurikulum keselamatan siber menandakan kemajuan penting selepas perjanjian penting antara Kerajaan Malaysia dan BlackBerry yang diumumkan pada November 2023. Ketika acara itu, perdana menteri Anwar Ibrahim menekankan potensi pusat itu bukan sahaja dalam meningkatkan keupayaan siber kebangsaan, tetapi juga dalam berperan sebagai pusat antarabangsa untuk menangani ancaman siber yang muncul. Kerjasama antara entiti Malaysia dan Kanada, termasuk universiti dan institusi penyelidikan, dirancang untuk memperkuat kebolehsediaan siber melalui perkongsian pengetahuan dan strategi kolaboratif.

Pusat Keunggulan Keselamatan Siber BlackBerry di Malaysia tidak hanya menyediakan latihan, tetapi juga berperan sebagai pusat untuk profesional menjalin hubungan dan bertukar pendapat. Kurikulum merangkumi segala-galanya dari konsep asas hingga topik lanjutan seperti AI dan Pembelajaran Mesin, dengan kursus daripada institusi terkenal seperti Institut SANS dan Catalyst Rogers Cybersecure Kanada. Tambahan pula, inisiatif seperti biasiswa untuk wanita dalam keselamatan siber dan program pendidikan untuk pelajar turut memperkuat impak pusat terhadap pembangunan kemahiran dan kepelbagaian dalam bidang ini.

Menteri Kanada Mary Ng memuji kerjasama tersebut, menegaskan sumbangan Kanada dalam meningkatkan keselamatan siber di Malaysia sebagai sebahagian daripada Strategi Indo-Pasifiknya. Sebaliknya, CEO BlackBerry John Giamatteo menonjolkan usaha bersama yang diperlukan untuk memerangi ancaman siber dan menangani kekurangan kemahiran.

Untuk maklumat lanjut mengenai CCoE dan kursus yang tersedia, sila lawati laman web rasmi BlackBerry melalui pautan ini. Sementara itu, sesiapa yang berminat untuk memohon biasiswa bagi wanita dalam program latihan CLIC Catalyst Rogers Cybersecure yang akan bermula pada Mei tahun ini boleh lawati sini. Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk kemas kini dan berita terkini yang lebih banyak.Source link

Leave a Reply