Ansat Broadcast Melancarkan Platform Hiburan Digital Baru, OK Vision, Menantang AstroAnsat Broadcast Sdn Bhd, yang dimiliki oleh pengasas Berjaya Corporation Berhad iaitu Vincent Tan, telah melancarkan platform hiburan digital berlangganan baru di Malaysia yang dikenali sebagai OK Vision. Ia merupakan sebahagian daripada kerjasama syarikat dengan gergasi media Indonesia, MNC Group, dan telah di”uruskan” secara rasmi hari ini oleh menteri komunikasi Fahmi Fadzil.

Melalui perkhidmatannya, OK Vision bertujuan untuk menyampaikan kandungan pada sejumlah 35 saluran melalui perkhidmatan Direct-to-Home (DTH). Rakyat Malaysia akan dapat mengakses platform ini melalui PT MNC Digital Entertainment menggunakan peranti OK1000 yang disambungkan kepada antena satelit KU-Band. Berdasarkan demonstrasi minggu lalu, antara saluran yang ditawarkan termasuklah Suke TV, Euronews, RCTI Malaysia, RTM News, Channel News Asia, MNCTV Malaysia, dan banyak lagi.

Tanpa ragu, platform baru Ansat Broadcast dan MNC Group bertujuan untuk menjadi pesaing langsung kepada perkhidmatan Astro Malaysia Holdings Berhad, yang telah menjadi pembekal televisyen satelit, televisyen atas talian dan IPTV yang beroperasi paling lama di Malaysia. Semasa pelancarannya, pemiliknya Vincent Tan berkata bahawa OK Vision adalah dalam posisi yang baik untuk merebut bahagian dalam pasaran media digital dan hiburan tempatan, menawarkan pelbagai pilihan kandungan yang berbeza dan unggul.

Manakala, Fahmi Fadzil menyatakan keghairahannya terhadap kerjasama antara Ansat Broadcast dan MNC Group, dengan harapan ia akan membuka babak baru untuk mengukuhkan hubungan Malaysia-Indonesia. Beliau juga berkata bahawa pertumbuhan industri media digital mungkin akan membawa kepada peningkatan pelaburan, sama ada tempatan atau antarabangsa, serta dalam teknologi dan infrastruktur.

“Bagi Malaysia, platform media digital adalah penting bagi ekonomi kita, menyumbang kepada penjanaan pendapatan, pekerjaan, inovasi, dan daya saing global,” kata menteri komunikasi itu. “Apabila ekosistem digital terus berkembang, impak ekonomi media digital kemungkinan akan berkembang, lebih membentuk kedudukan Malaysia dalam ekonomi digital global.”

(Sumber: New Straits Times / Fahmi Fadzil [Facebook] / OK Vision [Facebook])

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter, atau Telegram untuk mendapatkan lebih kemaskini dan berita terkini.Source link

Leave a Reply