SPRM Sahkan Ketua Senior Di Kawasan Utara Sedang Disiasat


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah mengesahkan bahawa sedang menyiasat seorang pemimpin kanan di kawasan utara atas syak appointing beberapa syarikat yang dipercayai berkaitan dengannya untuk projek bekalan bernilai kira-kira RM300,000.

Menurut agensi media negara, sumber MACC mengatakan pemimpin itu juga disyaki menugaskan pelbagai syarikat untuk tugas pembaikan dan penyelenggaraan jalan, melibatkan peruntukan hampir RM1 juta, dari pejabat Menteri Besar. Syarikat-syarikat ini dipercayai berkaitan dengan anaknya.

Projek-projek ini didakwa dikuasai oleh anak pemimpin itu, menggunakan beberapa lesen syarikat di bawah kawalannya.

“Kesalahan yang didakwa ini dipercayai telah dilakukan antara Januari 2023 hingga Mac tahun ini. Syarikat-syarikat ini didakwa mengemukakan dokumen yang mengandungi maklumat palsu untuk kerja-kerja projek, serta menerima komisen kira-kira lima peratus daripada nilai projek,” sumber itu dilaporkan memberitahu agensi media.

Sebanyak 15 syarikat di bawah kawalan anak pemimpin itu telah dikenal pasti sejauh ini, terlibat dalam aktiviti seperti membekalkan air mineral, hadiah, dan cenderahati.

Agensi berita itu berkata apabila dihubungi, Ketua Pesuruhjaya MACC Tan Sri Azam Baki mengesahkan bahawa siasatan masih dalam proses.Source link

Leave a Reply