Pemanasan global menyebabkan gelombang panas melambat, memanjangkan penderitaan


Perubahan iklim menyebabkan gelombang haba menjadi perlahan, mendedahkan manusia kepada suhu ekstrem untuk tempoh yang lebih lama daripada sebelum ini, satu kajian yang diterbitkan dalam Science Advances pada Jumaat berkata.

Walaupun penyelidikan terdahulu mendapati perubahan iklim menyebabkan gelombang haba menjadi lebih panjang, lebih kerap, dan lebih intens, kertas baru ini berbeza dengan merawat gelombang haba sebagai corak cuaca yang berbeza yang bergerak sepanjang aliran udara, sama seperti ribut berlaku.

Setiap dekad antara 1979 hingga 2020, penyelidik mendapati gelombang haba melambat dengan purata lima batu (lapan kilometer) setiap hari.

“Jika satu gelombang haba bergerak dengan lebih perlahan, ini bermakna haba boleh berada dalam sesuatu kawasan lebih lama, yang mempunyai kesan kepada komuniti,” penulis utama Wei Zhang dari Universiti Negeri Utah memberitahu AFP.

Penyelidik memisahkan dunia kepada sel grid tiga dimensi dan mentakrifkan gelombang haba sebagai zon sejuta kilometer persegi di mana suhu mencapai sekurang-kurangnya peratusan ke-95 suhu maksimum sejarah tempatan. Mereka kemudiannya mengukur pergerakan mereka dari semasa ke semasa untuk menentukan betapa pantas udara panas itu bergerak.

Mereka juga menggunakan model iklim untuk menentukan bagaimana keputusan tersebut akan kelihatan tanpa perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia, dan mendapati faktor manusia memainkan peranan penting.

“Adalah jelas kepada kami bahawa faktor dominan di sini untuk menjelaskan trend ini adalah tekanan antropogenik, gas rumah hijau,” kata Zhang.

Perubahan telah mempercepat terutamanya sejak 1997 dan selain daripada punca manusia, pelemahan peredaran udara atmosfera atas mungkin juga memainkan peranan, kata kertas itu.

Tempoh gelombang haba juga meningkat, dari purata lapan hari pada permulaan, kepada 12 hari semasa lima tahun terakhir tempoh kajian.

“Keputusan menunjukkan bahawa gelombang haba besar yang berkembara dan bergerak lebih perlahan akan menyebabkan impak yang lebih meruntuhkan ke atas sistem semulajadi dan sosial pada masa hadapan jika gas rumah kaca terus meningkat, dan langkah-langkah mitigasi yang berkesan tidak diambil,” tulis para pengarang.

Zhang berkata beliau bimbang dengan impak yang tidak seimbang ke atas kawasan kurang membangun.

“Khususnya, bandar-bandar yang tidak mempunyai infrastruktur hijau yang mencukupi atau pusat sejuk yang banyak untuk beberapa pihak, khususnya bagi populasi yang kurang bernasib baik, akan menjadi sangat berbahaya,” amar beliau. – ETX StudioSource link

Leave a Reply