Sunway REIT Bakal Membeli Hartanah Industri di Pulau Pinang Dengan Nilai RM66.8 Juta


Sunway Real Estate Investment Trust (Sunway REIT) akan membeli sebuah harta industri di Taman Perindustrian Bukit Tengah di Prai, Pulau Pinang dari Best Corridor Venture Sdn Bhd (BCV) dengan pembayaran tunai sejumlah RM66.8 juta.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pengurusan Sunway REIT Sdn Bhd, pengurus Sunway REIT, gembira untuk mengumumkan bahawa trustee Sunway REIT, RHB Trustees Bhd, telah menandatangani perjanjian jual beli bersyarat dengan BCV untuk membeli harta tersebut dengan keluasan lantai kasar sebanyak 307,487 kaki persegi.

Harta itu sepenuhnya disewakan oleh tiga syarikat multinasional (MNC) terkemuka, iaitu penyewa utama, Premium Sound Solutions Sdn Bhd, pengeluar produk bunyi dari Belgium, bersama-sama dengan sebuah syarikat logistik Jepun dan sebuah syarikat perkhidmatan pengurusan maklumat Amerika.

Ia terletak di atas tanah seluas 10.4 ekar dengan tempoh pajakan yang akan tamat pada 22 Oktober 2052.

“Sunway REIT bercadang untuk memperpanjang tempoh pajakan tanah itu kepada 60 tahun selepas pembelian yang dicadangkan,” katanya hari ini (18 Disember).

Terletak secara strategik dalam Taman Perindustrian Bukit Tengah, harta itu terletak bersebelahan dengan Juru Auto City, 12 kilometer di sebelah tenggara Butterworth dan 7 kilometer di sebelah barat daya Bukit Mertajam.

Kumpulan tersebut berkata bahawa pembelian yang dicadangkan dijangka akan menghasilkan pulangan pendapatan bersih harta awal (NPI) kira-kira 7.6% berdasarkan pertimbangan pembelian.

“Setelah mengambil kira premium perpanjangan pajakan yang perlu dibayar, harta itu dijangkakan akan menghasilkan pulangan NPI kira-kira 7%.

“Pembelian yang dicadangkan dijangkakan akan memberi sumbangan positif kepada keuntungan masa depan dan pendapatan unit (DPU) Sunway REIT serta meningkatkan hasil kepada portfolio aset Sunway REIT.

Kumpulan tersebut berkata pembelian yang dicadangkan itu akan dibayar sepenuhnya melalui kemudahan hutang sedia ada Sunway REIT dan dijangka akan disiapkan pada suku ketiga tahun 2024, tertakluk kepada pemenuhan syarat-syarat di bawah SPA.

“Selepas pembelian yang dicadangkan selesai, Sunway REIT akan memiliki aset di bawah pengurusan (AUM) sebanyak RM8.9 bilion, mengekalkan kedudukannya sebagai REIT tersenarai terbesar kedua di Malaysia (diukur berdasarkan AUM).

“Oleh itu, segmen Perkhidmatan, Perindustrian & Lain-lain akan merangkumi kira-kira 9% dari portfolio aset Sunway REIT selepas pembelian yang dicadangkan selesai,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Sunway REIT, Clement Chen berkata pembelian yang dicadangkan tersebut menandakan usaha berterusan untuk memperluas rantaian kami dalam segmen industri.

“Ini merupakan pembelian yang dicadangkan kedua Sunway REIT pada tahun 2023 dan harta industri ketiga dalam portfolio asetnya. Pembelian yang dicadangkan akan meningkatkan campuran portfolio aset Sunway REIT sambil melangkah ke arah sasaran TRANSCEND 2027 kami untuk segmen Perkhidmatan, Perindustrian & Lain-lain mencapai antara 20% dan 30% dari nilai harta pada tahun 2027,” katanya.

Chen menambah bahawa harta itu terletak secara strategik dalam Taman Perindustrian Bukit Tengah di Pulau Pinang dan mempunyai jalan hadapan yang menonjol sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan dan Jalan Perusahaan.

“Ia sepenuhnya diduduki oleh tiga penyewa syarikat multinasional (MNC) yang mapan dan terkenal yang akan memberi Sunway REIT aliran pendapatan sewaan yang teguh dan pangkalan penyewa yang kukuh,” tambahnya.

Beliau menyimpulkan: “Kami percaya bahawa harta itu mempunyai prospek jangka panjang yang positif dikelilingi oleh pemain industri tempatan dan MNC yang mapan dalam taman perindustrian yang sama.

“Ini disokong oleh aliran pelaburan yang kuat ke Pulau Pinang yang merupakan salah satu negeri penerima manfaat utama daripada pelaburan pembuatan yang diluluskan Malaysia dalam beberapa tahun kebelakangan ini.”Source link

Leave a Reply