Putrajaya Akan Mencuba Tram Tanpa Trek Sendiri Mulai Februari 2024


Pada bulan September tahun lepas, Sarawak telah menjalankan ujian mencuba trek tram tanpa landasan yang dikenali sebagai Autonomous Rapid Transit (ART) smart tram. Kini, Putrajaya telah mengumumkan bahawa ia akan melakukan perkara yang sama, dengan ujian dimulakan pada 1 Februari sempena Hari Terbuka Putrajaya.

Pengumuman itu telah dibuat melalui Laman Facebook Perbadanan Putrajaya. Catatan tersebut menyatakan bahawa sebagai sebahagian daripada ujian, orang ramai akan dapat menaiki tram pintar ART secara percuma sehingga 4 Februari, iaitu pada hari terakhir hari terbuka. Bagi ujian itu sendiri, ia akan berterusan sehingga Disember 2024.

Catatan tidak memberi banyak butiran tentang apa yang terlibat dalam ujian tram pintar itu. Selain daripada empat hari pemanduan percuma, tiada yang menyebut tentang laluan tram pintar ART di Putrajaya. Begitu juga, tiada yang menyebut tentang bagaimana laluan mereka akan beroperasi, atau sama ada akan ada lebih daripada satu.

Bagi orang ramai yang ingin mencubanya, catatan itu menyatakan bahawa hentian utamanya terletak di Kompleks Perbadanan Putrajaya. Selepas itu, kita perlu menunggu badan berwajib untuk berkongsi lebih banyak maklumat, yang mungkin akan berlaku sempena hari terbuka tersebut.

(Sumber: Perbadanan Putrajaya / Facebook)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk lebih banyak kemas kini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply