Berpertandingan dengan Korea Selatan untuk mendapatkan pengalamanPerlawanan akhir Kumpulan E Piala Asia 2023 menentang Korea Selatan tidak menawarkan banyak kecuali bangga, namun ia memberikan pengalaman berharga kepada pemain Harimau Malaya, kata jurulatih utama negara Kim Pan Gon.

Di Stadium Al Janoub, ini merupakan pertama kali selepas 44 tahun kedua-dua pasukan ini akan beraksi di peringkat kumpulan Piala Asia.

Pan Gon, walaupun bersemangat mendampingi Malaysia menentang Korea Selatan, negara kelahirannya dan salah satu pasukan kuat di rantau Asia, mengakui bahawa pasukannya telah melakukan yang terbaik untuk mengangkat semangat pasukan negara selepas dua kekalahan sebelum ini (0-4 kepada Jordan dan 0-1 kepada Bahrain) telah menghantar mereka keluar dari kumpulan awal sekali lagi.

Selain mendapat pengalaman yang berharga, perlawanan menentang juara dua kali Korea Selatan, yang dipanggil Pahlawan Taeguk, juga akan menjadi berguna semasa mereka bersedia untuk misi yang lebih penting, iaitu mencipta kelayakan ke-3 Piala Dunia 2026 untuk kali pertama.

“(Perlawanan menentang Korea Selatan ini) tiada yang hilang untuk kami tetapi, bergantung kepada prestasi kami, kami mungkin mendapat sesuatu (hasil positif)… sesuatu untuk persediaan masa depan. Jadi, ia sangat penting bagi kami, kami mempunyai Kelayakan Piala Dunia pada bulan Mac dan Jun.

“Jika kami berjaya ke peringkat akhir (Kelayakan Piala Dunia), kami mungkin akan berdepan dengan juara sepertinya, Korea Selatan, Jepun dan Iran… kami mahu gunakan peluang ini untuk merasa, merasai dan mempelajari sesuatu, kita akan bersedia esok,” katanya ketika sidang akhbar sebelum perlawanan hari ini.

Pan Gon menjelaskan bahawa beberapa pemain, termasuk naturalisasi Endrick Dos Santos, mungkin tidak dimainkan kerana cedera.

Selain itu, dia berkata, pemain juga akan menghadapi lebih banyak kesukaran menyesuaikan diri dengan perlawanan esok kerana perubahan masa permulaan perlawanan.

“Persediaan adalah cukup mencabar bagi kami. Kami mula perlawanan menentang Jordan pada pukul 10.30 malam dan esok pada pukul 2.30 petang, cuaca dan masa penyesuaian merupakan cabaran bagi kami. Semoga kami dapat mengendalikannya dengan baik. Mengenai Korea Selatan, kami mempunyai banyak maklumat mengenai mereka, kami akan cuba yang terbaik untuk berlawan (menentang mereka),” tambahnya.

Sementara itu, pusakahuasa kebangsaan, Dion Cools juga teruja mengenai perlawanan esok walaupun kekecewaan kerana gagal layak ke pusingan 16.

“Sedihnya, kami tidak berjaya layak ke pusingan 16… perlawanan esok akan menjadi seronok bagi kami. Saya rasa sebagai pemain bola sepak, ini jenis perlawanan yang anda mahu main, ini jenis perlawanan yang anda impikan.

“Saya fikir kami semua mempunyai motivasi yang cukup esok untuk bermain dengan baik dan memberi yang terbaik. Saya rasa ia pengalaman yang sangat baik sebagai pasukan untuk mendapatkan pengalaman, jadi kami akan berusaha yang terbaik dan mari kita berharap untuk sesuatu juga,” kata Dion Cools yang berusia 27 tahun.

Ini adalah kali kedua Malaysia dan Korea Selatan akan berjumpa di peringkat kumpulan Piala Asia selepas kedua-dua pasukan ini bermain seri 1-1 dalam edisi 1980 di Kuwait, dengan penyerang Zulkifli Hamzah menjaringkan gol penjaring.

Kali terakhir kedua-dua pasukan ini bertemu dalam perlawanan penting berakhir dengan kekalahan Malaysia 0-3 kepada Korea Selatan dalam Kelayakan Piala Dunia pada 1989. -BernamaSource link

Leave a Reply