Singapura, China Setuju Untuk Visa Masuk Percuma Selama 30 Hari Bermula 9 Februari


Singapura dan China telah bersetuju untuk membenarkan kemasukan bebas visa selama 30 hari bagi warganya, hampir dua bulan selepas cadangan itu pertama kali diumumkan.

Wakil kerajaan dari kedua-dua pihak menandatangani perjanjian itu pada Khamis (25 Januari). Persetujuan itu secara rasmi akan berkuat kuasa pada 9 Februari, pada tahun baru Cina, menurut siaran TV negara China, CCTV News.

Melalui perjanjian itu, warganegara Singapura dan China yang memegang pasport biasa boleh memasuki China atau Singapura tanpa visa selama tidak melebihi 30 hari jika mereka melancong untuk urusan perniagaan, melawat tempat-tempat menarik, melawat keluarga dan rakan, atau urusan peribadi lain.

Mereka yang merancang untuk terlibat dalam aktiviti yang memerlukan kelulusan terlebih dahulu, seperti bekerja atau melaporkan berita, atau merancang tinggal lebih dari 30 hari, masih perlu mendapatkan visa yang berkaitan sebelum memasuki negara tersebut.

CNA telah menghubungi Kementerian Hal Ehwal Luar Singapura dan Kedutaan China di Singapura untuk mendapatkan komen.

Warganegara Singapura yang memegang pasport biasa kini boleh memasuki China tanpa visa selama 15 hari untuk tujuan seperti melawat tempat-tempat menarik, melawat keluarga dan perniagaan. Warganegara China kini masih memerlukan visa untuk memasuki Singapura.

China memulakan semula kemasukan bebas visa selama 15 hari bagi warganegara Singapura pada bulan Julai tahun lalu, lebih dari tiga tahun selepas perjanjian tersebut digantung kerana pandemik COVID-19 yang berlaku.

CNASource link

Leave a Reply