Pengurus Utama Terbaik Diiktiraf Di Anugerah Liga RAM Ke-21


RAM Rating Services Berhad mengiktiraf pihak-pihak penyusun utama terbaik bagi bon korporat dan sukuk Malaysia yang diberi rating oleh agensi pada tahun 2023 dengan menganugerahkan sebanyak 12 anugerah dalam empat kategori di sambutan 21st RAM League Awards (RLA).

Pada tahun lalu, agensi telah memberi rating kepada 26 isu (berjumlah RM146.5 bilion) daripada jumlah keseluruhan 38 isu bon korporat dan sukuk yang diberi rating (berjumlah RM178.3 bilion).

Untuk tahun kedua berturut-turut, Maybank Investment Bank Berhad menduduki tempat pertama dalam carta liga bagi pengurusan utama bon korporat, dari segi saiz program dan bilangan isu. Bank tersebut juga menduduki tempat pertama dalam carta liga penerbitan sukuk yang sepadan, meraih sejumlah empat anugerah.

Pemain lain yang kukuh dalam acara tersebut adalah CIMB Investment Bank Berhad, meraih sejumlah tiga anugerah dalam tiga kategori, termasuk kedudukan teratas sebagai pengatur aturan utama untuk bilangan penerbitan sukuk tertinggi pada tahun 2023. Pemenang lain yang mencorakkan diri adalah AmInvestment Bank Berhad, Hong Leong Investment Bank Berhad dan Public Investment Bank Berhad.

“RAM Ratings mengucapkan tahniah kepada semua pemenang Anugerah Liga 21 RAM atas pencapaian mereka. Saluran pembiayaan melalui pasaran modal utang korporat Malaysia tetap menjanjikan pada tahun 2023, yang menyaksikan program-program baru berjumlah RM218 bilion dicipta, di mana 66% daripadanya diberi rating oleh RAM. Kami tidak akan mampu mencapai ini tanpa sokongan pihak-pihak penyusun utama yang kami hormati hari ini,” kata Awang Za’aba Awang Mahmud, Ketua Pegawai Eksekutif RAM Ratings.Source link

Leave a Reply