Wanita Amerika mendakwa 50 lelaki meraba-raba dia di KL


Berikutan kes jenayah seksual di India berhubung rogol berkumpulan terhadap seorang pelancong wanita dari Sepanyol, seorang wanita Amerika telah mendakwa beliau telah diliur-leter berulang kali di Kuala Lumpur.

Menjawab pada pos di X berkenaan kes di India, bekas wartawan kewangan Christine Hill mendakwa bahawa “wanita kulit putih yang berjalan di Kuala Lumpur boleh dijangka akan diliur-leter pada setiap dua minit.”

Christine dalam komen beliau mengatakan bahawa beliau menjadi mangsa serangan seksual dan gangguan semasa beliau tinggal di Kuala Lumpur selama lapan tahun.

Pengalaman beliau menyebabkan wanita Amerika itu berpindah ke Singapura selepas beliau terpaksa menolak 50 lelaki dengan “payung besar.”

“Berjalan dari Pusat Pasar ke (hotel Shangri-La) suatu hari – kesesakan lalu lintas – saya melepas sekitar 50 lelaki, semua cuba meraba-raba payudara saya,” katanya dalam posnya.

Beliau juga mendakwa telah membawa kejadian tersebut kepada “ketua politik yang paling kanan” sebagai nasihat bahawa ia mencemarkan imej ibu kota.

Pos Christine mendapat reaksi negatif dengan komen yang memfitnahnya sebagai “pembohong” dan ramai marah dengan tuntutannya.

Kemudian, beliau menerbitkan artikel di profil X beliau, untuk menjelaskan tuntutannya – menyatakan bahawa kejadian-kejadian tersebut berlaku semasa zaman 20-an ketika beliau dan wanita kulit putih lain pada masa itu didakwa diraba-raba pada siang hari ketika berjalan di “downtown Kuala Lumpur.”

“Jelas, setiap orang yang bijak dapat melihat bahawa peristiwa-peristiwa ini berlaku di masa lalu ketika saya lebih muda,” tambahnya.

Christine juga menangani komen-komen di posnya, menyebut “serangan yang sangat menghina” dan “menggoda” yang dilontarkan kepadanya selepas memuat naik pengalaman yang didakwanya, juga menegaskan bahawa kejadian-kejadian tersebut adalah “percubaan untuk mengancam wanita keluar dari ruang awam.”

“Adakah anda fikir ia akan ok untuk menyerang seseorang jika mereka seorang Zionist? Adakah ia ok untuk menghina dan merendahkan saya kerana saya menyokong Israel, sebuah pendirian yang saya hanya ambil setelah melihat serangan keji Oktober lalu.

“Tanggapan normal dan bersifat kemanusiaan akan menjadi untuk bertanyakan tentang pengalaman saya dan menyatakan belasungkawa. Malaysia penuh dengan orang yang baik, tetapi saya tidak mengesyorkan (mengembara) di sana pada masa ini,” kata Christine.

Jika anda atau sesiapa yang anda kenali berisiko atau pernah mengalami serangan seksual atau gangguan, ini tempat untuk mendapatkan bantuan:

1. Organisasi Bantuan Wanita (WAO)

Waktu operasi: 24 jam

Hubungi: +603-30008858

SMS/WhatsApp: +6018-9888058

Pautan lain – Laman web/Facebook/X

2. Persatuan Tindakan Wanita (AWAM)

Waktu operasi: Isnin hingga Jumaat (9.30 pagi – 5.30 petang)

Hubungi: +603-78770224

WhatsApp/Telegram: +6016-2284221 | +6016-2374221

Emel: [email protected]

Pautan lain – Laman web/Facebook/X

3. Proteksi dan Selamatkan Kanak-Kanak (PS The Children)

Waktu operasi: Isnin hingga Jumaat (3 petang – 12 tengah malam)

WhatsApp: +6016-7213065

Emel: [email protected]

Pautan lain – Laman web/Facebook/X

4. Badan Pantau Internet (IWF)

Kandungan penderaan seksual kanak-kanak dan imej penderaan seksual kanak-kanak yang tidak berbentuk fotografi boleh dilaporkan secara anonim dan sulit ke Portal Pelaporan IWF.

Source link

Leave a Reply