Bank Islam Berusaha untuk Pertumbuhan Mampan, Panggilan Prestasi Pasaran Dikeluarkan.


Kenanga Investment Bank Berhad (Kenanga), dalam Kemas kini Syarikat hari ini (Mac 4), mengatakan bahawa mereka mengekalkan panggilan PERFORMA PASAR dan TP sebanyak RM2.25 berdasarkan PBV terhasil GGM (COE: 10.5%, TG: 3.5%, ROE: 8%).

Selepas taklimat keputusan menyusun penjelasan tentang sasaran jangka pendek hingga sederhana kumpulan yang disokong oleh landskap dan keupayaan yang lebih baik. Namun, Kenanga percaya bahawa saham ini mungkin dinilai dengan adil pada masa ini kerana mereka telah mengambil kira pertumbuhan yang lebih sederhana melalui jangkaan yang mampan di dalam buku-buku mereka, dengan berjagaan ke bawah modal oleh prospek dividen yang kukuh.

Ramalan pendapatan Kenanga tidak berubah.

Penumpuan kunci dari taklimat terkini adalah seperti berikut:

– Pertumbuhan pembiayaan untuk meningkat. BIMB gagal mencapai sasaran pertumbuhan pembiayaan FY23 yang dipinda 4%-5% (mencapai 2.6%) disebabkan oleh keputusan sedar untuk tidak menjalankan akaun bukan runcit yang kurang menguntungkan semasa 4QFY23, disokong oleh kos pembiayaan yang tinggi.

Kumpulan ini percaya bahawa sasaran sebelumnya 7%-8% boleh termaterialisasikan di FY24, kerana kedua-dua bank runcit dan institusi dijangka memberi sokongan.

Kenanga percaya pembiayaan perumahan akan kekal kuat dengan penukaran ke arah projek rumah yang lebih berpatutan sementara perniagaan (terutamanya PKS) boleh mendapat manfaat daripada peningkatan keluaran ekonomi yang lebih tinggi dijangka untuk FY24. Kumpulan juga menambah bahawa pelancaran platform perbankan mudah alih baharu pada tahun ini boleh mengukuhkan kehadiran runcitnya.

– NIMs untuk mengekalkan. Seperti kebanyakan pemain industri, kumpulan menghadapi cabaran dengan pengurusan NIM dalam 4QFY23 disebabkan oleh persaingan sengit bagi deposit, menambah balik beberapa keuntungannya dalam mendapatkan semula NIMs sepanjang tahun ini. Kumpulan kini melihat bahawa persekitaran kadar kemungkinan akan kekal stabil, membuka peluang bagi kumpulan untuk sekurang-kurangnya mengekalkan penyebaran keuntungan mereka ke hadapan.

– Pengurusan kualiti aset tidak mencemaskan. Berkat keberhematannya yang berterusan, BIMB berjaya mengurangkan pembiayaan tersangkut kasarnya kepada 0.92% (4QFY22: 1.27%) dan mengharapkan untuk menjaga tahap di bawah 1.1% pada FY24. Kumpulan mencatat bahawa keuntungan tertentu telah dimasukkan untuk tidak terlalu mengekalkan penapisan sehingga ia mungkin menggugat pertumbuhan pembiayaannya.

Walau bagaimanapun, Kenanga percaya bahawa terdapat sedikit kebimbangan di sini dengan lapisan ECL seimbang sebanyak RM88juta yang boleh digunakan. Panduan kos kreditnya <30 bps adalah peningkatan daripada sasaran 30-40 bps FY23 dan sejajar dengan pencapaian 26 bps.

– Pangkalan yang kukuh dalam jangka sederhana. Bagi ROE keseluruhan, kumpulan mencari mencapai 8% di FY24 dengan sasaran 9%-10% dalam tahun-tahun mendatang. Kumpulan telah membuat pelaburan-pelaburan di infrastruktur dan perkhidmatan IT yang dapat membantu dalam pertumbuhan top line secara mampan dengan pengoptimuman progresif proses yang diharapkan dapat menjaga perbelanjaan sederhana.

Ramalan. Selepas kemas kini – Kenanga mengekalkan kebanyakan pendapatan mereka FY24F/FY25F tidak berubah.

Penilaian – Kenanga berkata TP mereka sebanyak RM2.25 berdasarkan PBV terhasil GGM tidak berubah sebanyak 0.64x (COE: 10.5%, TG: 3.5%, ROE: 8%) di atas BVPS FY25F sebanyak RM3.47. Tiada penyesuaian kepada TP mereka berdasarkan ESG kerana penarafan 3 bintang seperti yang dinilai oleh mereka.

Kes pelaburan – Walaupun saham ini mungkin menarik minat daripada pelabur yang mencari syariah berpadu dengan hasil dividen yang baik kira-kira 7%, Kenanga percaya bahawa ia mungkin dinilai secara adil pada harga semasa mengambil kira prospek pertumbuhan pendapatan yang sederhana tambahan kepada ROE yang lebih rendah berbanding purata rakan sejawatnya (kira-kira 10%). Mengekalkan PERFORMA PASAR.

Risiko panggilan Kenanga termasuk: (i) margin faedah yang lebih tinggi/rendah daripada yang dijangkakan, (ii) pertumbuhan pembiayaan yang lebih tinggi/rendah daripada dijangkakan, (iii) penurunan kualiti aset yang lebih teruk daripada yang dijangkakan, (iv) perlambatan dalam aktiviti pasaran modal, (v) fluktuasi matawang, dan (vi) perubahan kepada OPR.Source link

Leave a Reply