Pakistan Katakan Ia Ditahan Atas Alasan Keselamatan Negara


Kementerian Dalam Negeri Pakistan mengumumkan pada hari Rabu (17 April) bahawa mereka telah menyekat akses ke platform media sosial X sekitar masa pilihan raya Februari atas kebimbangan keselamatan negara, mengesahkan penguncian yang lama disyaki.

Pengguna melaporkan masalah menggunakan X, yang sebelum ini dikenali sebagai Twitter, di Pakistan sejak pertengahan Februari tetapi kerajaan tidak membuat sebarang pengumuman rasmi.

Kementerian Dalam Negeri menyebut mengenai penguncian ini dalam satu penyerahan mahkamah bertulis pada hari Rabu.

“Adalah sangat penting untuk menyebut di sini bahawa kegagalan Twitter/X untuk mematuhi arahan sah kerajaan Pakistan dan menangani kebimbangan mengenai penyalahgunaan platformnya memerlukan pelaksanaan sekatan,” kata laporan itu, dilihat oleh Reuters.

Ia menyatakan bahawa X enggan menyelesaikan masalah tersebut. X tidak segera memberikan respons kepada permintaan komentar Reuters pada hari Rabu.

“Keputusan untuk melaksanakan sekatan ke atas Twitter/X di Pakistan dibuat demi mengekalkan keselamatan negara, mengekalkan ketenteraman awam, dan memelihara integriti bangsa kita,” kata laporan itu.

Akses ke X masih terhad sejak pilihan raya kebangsaan 8 Februari lalu, yang dikatakan parti bekas perdana menteri dipenjara, Imran Khan, telah dipelintir.

ReutersSource link

Leave a Reply