Kebanyakan pelajar Form Two menghantar kertas ujian kosong.Dengan peningkatan pengaruh influencer media sosial pada hari ini, ramai guru menghadapi cabaran dalam mendidik pelajar mereka yang lebih memilih untuk tidak memberi tumpuan kepada pendidikan. Seorang guru Malaysia baru-baru ini menekankan bahawa dalam kelasnya yang terdiri daripada 32 orang pelajar, lebih separuh daripada mereka telah menyerahkan kertas peperiksaan kosong.

“Guruh, apa cita-cita kamu selepas habis peperiksaan SPM? Pelajar: Nak jadi influencer. Lepas tu sejarah,” kata guru itu dalam posnya yang kini telah dipadamkan di X.

Pos tersebut mendedahkan bahawa 90 peratus daripada 32 pelajar yang menduduki Ujian Akhir Sesi Akademik (UASA) sejarah telah meninggalkan kertas jawapan kosong, sangat mengecewakan guru tersebut.

Kelas tersebut didapati sebagai “lemah”, mencerminkan markah terendah yang diperoleh daripada seluruh batch pelajar Tingkatan Dua di sekolah yang mereka ajar.

Bukan sahaja itu, guru tersebut menjelaskan bahawa pos itu dimaksudkan untuk menunjukkan bagaimana pendidik negara sedang berusaha untuk menyampaikan pelajaran kepada pelajar yang mudah terpengaruh.

“Dengan berkongsi ini, matlamat saya adalah untuk menggalakkan netizen untuk menghapuskan kesalahfahaman bahawa guru tidak aktif bekerja untuk menyokong pelajar yang menghadapi cabaran akademik,” tambahnya dalam satu pos lain yang juga turut dipadamkan.

Netizen agak terkejut, untuk tidak mengatakan terkejut, apabila sedar bahawa remaja ini membesar dalam era di mana mereka boleh terpengaruh dengan mudah untuk membuat pilihan yang tidak bijak untuk masa depan mereka.

Bukan itu sahaja, ramai yang menghairankan bagaimana ibu bapa pelajar tersebut bertindak balas terhadap situasi ini, dan merasa risau akan masa depan negara.Source link

Leave a Reply