Warga Malaysia menyelamatkan banyak kucing jalanan di KelantanSeorang lelaki baik hati dari Malaysia telah membuatnya menjadi tugasnya untuk menyelamatkan sejumlah besar kucing jalanan di Kelantan setelah mengetahui bahwa kucing-kucing bulu itu telah diambil karena daerah itu akan menjadi tuan rumah festival makanan.

“Sangat sedih apabila kucing menjadi mangsa apabila mereka dibuang untuk kali kedua. Kali pertama, mereka dibuang oleh pemilik dan sekarang mereka diambil dan dibuang untuk kali kedua,” kata lelaki itu dalam videonya.

Pengguna TikTok @ffjkento menjelaskan bagaimana keputusannya menarik perhatian Pertubuhan Prihatin Haiwan Kelantan, yang membantunya dalam menyelamatkan kucing-kucing jalanan.

Beliau juga menyatakan bahawa selepas berbincang dengan Majlis Daerah Pasir Mas, keputusan telah dibuat untuk memindahkan kucing-kucing jalanan ke tempat perlindungan yang akan segera dibuka.

“Lebih baik menjaga kucing-kucing daripada membuangnya dan membiarkannya kelaparan.”

“Sangat sedih memikirkan nasib kucing jalanan yang tidak bersalah. Disebabkan pemilik yang tidak berperikemanusiaan, mereka memelihara kucing-kucing apabila mereka comel tetapi apabila kucing-kucing menjadi buruk rupa atau sakit, pemilik membuang mereka,” kata pengguna tersebut.

Menurut laporan, tempat perlindungan Kelantan, yang diuruskan oleh kumpulan bukan kerajaan Pertubuhan Prihatin Haiwan Kelantan, akan segera dibuka di Pasir Mas.

Video tersebut telah mendapat lebih dari dua juta tontonan dan netizen memberikan komen tentang kebaikan pengguna tersebut.

Seorang pengguna berkata, “Biasanya, saya akan membawa pulang kucing jalanan ke rumah saya, tetapi saya tidak mampu membawa mereka semua. Saya hanya berjaya membawa pulang tiga orang.”

Pengguna TikTok lain berkata, “Menakjubkan untuk mendengar bahawa kucing-kucing jalanan itu dihantar ke tempat perlindungan. Biasanya, dalam situasi seperti ini, mereka hanya membiarkannya mati.”Source link

Leave a Reply