Syarikat Pembuat Semikonduktor China Mencari Malaysia Untuk Perkakasan Cip


Pereka dan syarikat semikonduktor Cina dilaporkan sedang berunding dengan syarikat-syarikat Malaysia untuk membantu mereka memasang sebahagian daripada cip berkualiti tinggi mereka di negara ini. Langkah ini jelas mencerminkan ketakutan akan lebih banyak sanksi AS ke atas industri cip China, kerana mereka cuba mengurangkan risiko daripada sanksi tersebut.

Menurut sumber berdekatan dengan Reuters, syarikat-syarikat cip Malaysia yang terlibat mempunyai kepakaran dalam memasang Unit Pemprosesan Grafik (GPUs). Mengenai bagaimana syarikat semikonduktor Cina dapat melepasi penyaringan keselamatan AS – set sanksi AS semasa menghalang pembuatan dan reka bentuk wafer cip, tetapi bukan perakitan mereka. Pada masa penulisan, beberapa perjanjian telah dilakukan tetapi syarikat-syarikat tersebut telah meminta agar identiti mereka dijaga kerahsiaannya, dengan merujuk kepada perjanjian kerahsiaan.

(Sumber imej: Techspot.)

Bagi sesiapa yang tidak tahu, AS telah mengenakan sanksi ke atas China dalam pembuatan dan kemampuan pengeluaran cip untuk semikonduktor, terutamanya kerana mereka bimbang akan kemampuan ketenteraan China, terutamanya dalam bidang Kecerdasan Buatan dan pengkomputeran super.

Tidak sukar untuk difahami mengapa syarikat semikonduktor China akan menglibatkan perkhidmatan syarikat-syarikat pemasangan cip Malaysia juga. Negara ini kini menyumbang 13% kepada pasaran global bagi pembungkusan, pemasangan, dan ujian semikonduktor, dan industri itu bertujuan untuk meningkatkan nombor itu kepada 15% menjelang 2030. Dalam pada itu, syarikat cip China seperti Xfusion dan StarFive telah memperluaskan operasi mereka ke negara ini, dengan kilang-kilang yang bakal dibina di negeri-negeri tertentu seperti Pulau Pinang, di mana kilang-kilang Intel juga terletak.

(Sumber: Reuters)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk lebih kemaskini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply