Alliance Bank Menyerahi Jawatan Dr John Lee Dari Maybank Singapura


Alliance Bank Malaysia telah melantik Dr. John Lee Hin Hock sebagai pengarah bebas tidak eksekutif baru dengan segera.

Beliau adalah seorang ahli perbankan yang sangat berpengalaman dengan pengalaman luas dalam industri perkhidmatan kewangan. Sebelum menyertai ABMB, Dr. John adalah CEO Negara dan CEO Maybank Singapura dari Disember 2017 sehingga persaraannya pada Disember 2023, di mana beliau memegang tanggungjawab kepimpinan tunggal bagi spektrum penuh operasi di Maybank Singapura. Sebelum ini, Dr. John adalah Ketua Pegawai Risiko Kumpulan Maybank dari 2011 hingga November 2017.

Sepanjang kerjayanya, Dr. John pernah menjadi Rakan KPMG Advisory dari 1997 hingga 2010 di mana beliau adalah Pemimpin Kumpulan Kewangan Islam Global KPMG, Ketua Amalan Pengurusan Risiko Kewangan Asia Pasifik dan Ketua Amalan Perkhidmatan Kewangan Malaysia; serta Pengurus Besar Bursa Opsyen Kuala Lumpur & Niaga Hadapan Kewangan (sekarang dikenali sebagai Bursa Derivatif Malaysia) dari 1994 hingga 1997 di mana beliau bertanggungjawab untuk operasi keseluruhan Bursa.

Dr. John adalah seorang pakar utama dalam Kewangan Islam dan adalah ahli dalam beberapa kumpulan kerja Lembaga Perkhidmatan Kewangan Islam. Beliau telah menerbitkan artikel pemikiran yang meluas dalam bidang penciptaan nilai pemegang saham, pengurusan prestasi, Kewangan Islam, pengurusan risiko dan Basel II.Source link

Leave a Reply