Sidang Dewan Rakyat Akan Fokus Kepada LTAT, Bantuan Banjir Hari IniIsu mengenai peletakan jawatan beberapa pegawai kanan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), dasar bantuan untuk mangsa banjir, dan usaha kerajaan untuk melindungi Undang-Undang Enakmen Syariah Negeri adalah antara tumpuan sesi Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Kertas Perintah di laman web rasmi Parlimen, isu berkenaan peletakan jawatan pegawai kanan LTAT akan dibangkitkan oleh Datuk Khair Mohd Nor (PN-Ketereh) kepada Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin semasa Masa Soalan Menteri (MQT).

Khair ingin mengetahui langkah yang diambil oleh kerajaan dalam menangani perkara tersebut.

Semasa sesi tersebut, Rodziah Ismail (PH-Ampang) juga akan mengemukakan soalan kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming mengenai peruntukan RM50 juta untuk pembinaan apartmen kos rendah bagi menampung penduduk Flat Taman Sri Berembang Port Klang, yang telah diisytiharkan tidak selamat untuk ditempati.

Berkenaan undang-undang Syariah, soalan datang dari Datuk Seri Takiyuddin Hassan (PN-Kota Bharu) kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Takiyuddin ingin mengetahui usaha yang diambil oleh kerajaan untuk melindungi kesahihan Undang-Undang Enakmen Syariah Negeri, terutamanya menentang serangan litigasi strategik yang dirancang.

Dr. Richard Rapu @ Aman Begri (GPS-Betong) akan bertanya kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna tentang keberkesanan Majlis Tindakan Kebangsaan Mengenai Kos Hidup (NACCOL) dalam menangani isu kos hidup.

Akan ada juga soalan dari Suhaizan Kaiat (PH-Pulai) yang ingin Perdana Menteri menyatakan usaha yang dilakukan oleh kerajaan untuk menangani penipuan dalam talian yang semakin merebak dan jenis bantuan yang ditawarkan untuk membantu dan mempertahankan mangsa.

Datuk Seri Dr Ronald Kiandee (PN-Beluran) akan bertanya kepada Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook mengenai butiran mengenai tambahan konsesi selama 30 tahun yang akan berjalan dari 2029 hingga 2059 untuk perkhidmatan KLIA Ekspres dan KLIA Transit.

Selepas sesi soalan-jawab, Azli Yusof (PH-Shah Alam) akan membentangkan usul berterima kasih dan membincangkan titah ucapan diraja oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim, Raja Malaysia, semasa membuka sidang Parlimen semalam.

Berdasarkan kalendar di laman web rasmi Parlimen, sidang Dewan Rakyat ini selama 19 hari dengan perbahasan titah ucapan diraja bermula dari hari ini hingga 7 Mac, diikuti dengan penutupan oleh kementerian yang berkaitan selama empat hari bermula 11 Mac.

Ini kemudian diikuti dengan pembentangan dan perbahasan beberapa rang undang-undang dan perkara kerajaan lain dari 18 hingga 27 Mac.Source link

Leave a Reply