Bangunan Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) baru Panasonic untuk Pasaran ASEAN dan Eropah Bermula Operasi di Malaysia


Syarikat Panasonic Corporation Air Quality & Air Conditioning (Panasonic Corp AQAC) baru-baru ini memulakan operasi bangunan baru mereka yang dibina bersebelahan dengan bangunan Panasonic Appliances Air Conditioning R&D Malaysia Sdn Bhd (PAPARADMY) di Shah Alam, Selangor.

Dalam satu kenyataan hari ini (3 Januari), dikatakan bahawa bangunan baru ini akan memperkenalkan kemudahan terkini, termasuk “makmal ujian multi air panas dan penyejuk yang serentak” pertama syarikat untuk memendekkan masa pembangunan peralatan penyejukan udara bagi pasaran global, terutamanya di Asean dan Eropah, dan untuk mempercepatkan pembangunan yang diluluskan oleh pasaran tempatan.

Panasonic Corp AQAC mempunyai dua syarikat di Malaysia, iaitu Panasonic Appliances Air Conditioning Malaysia Sdn Bhd (PAPAMY) dan PAPARADMY.

PAPAMY, yang akan menyambut ulang tahun ke-50 tahun ini, adalah pusat pengeluaran dan jualan untuk penyejuk udara bilik, penyejuk udara komersial, dan pemanas air pampan (A2W) manakala PAPARADMY adalah pusat penyelidikan dan pembangunan di Malaysia.

Pengerusi Malaysian Investment Development Authority (MIDA), Tan Sri Datuk Seri Dr Sulaiman Mahbob mengalu-alukan keputusan Panasonic untuk menubuhkan bangunan penyelidikan dan pembangunan (R&D) baru di Malaysia.

“Panasonic menjadi contoh cemerlang transformasi korporat dan pertumbuhan, dengan cekap menavigasi landskap yang dinamik dalam teknologi pembuatan.

“Melalui sembilan kemudahan pengeluaran dan dua belas entiti yang terlibat dalam R&D, jualan, dan pengurusan, pendekatan komprehensif Panasonic memperkukuhkan pertumbuhan ekonomi dalam pelbagai sektor, menjana kira-kira 17,000 peluang pekerjaan,” katanya.

Sulaiman berkata pusat R&D di Malaysia sedang dipertingkatkan dari peranan sokongan kepada peranan kepemimpinan global, memimpin R&D untuk produk baru dan teknologi baru untuk perniagaan global Panasonic.

“Perubahan ini adalah satu bukti komitmen Panasonic terhadap inovasi dan pembangunan. Dengan sokongan Kementerian Pelaburan, Perdagangan, dan Industri (MITI) dan MIDA, pencapaian Kumpulan Panasonic di Malaysia dibuat mungkin melalui sekutu strategik yang bertujuan untuk mentransformasikan industri eletrik dan elektronik (E&E) Malaysia serta menyumbang kepada kemajuan teknologi,” tambahnya.

Di Asean, pembinaan bangunan dan harta tanah besar lain sedang berjalan seiring dengan pertumbuhan penduduk, dan permintaan untuk penyejukan udara komersial berkembang dengan pesat.

Selain itu, pasaran global untuk penyejuk udara menggunakan teknologi pampan penjimat tenaga tinggi, A2W, dan “penyejukan udara penukaran air” dalam domain komersial sedang berkembang.

Dalam persekitaran ini, dikatakan dengan menjalankan bangunan R&D baru, ia akan memperkuatkan penyelidikan dan pembangunan.

Bangunan baru ini, yang bersebelahan dengan bangunan eksperimental dan pejabat terkini PAPARADMY, mempunyai tiga tingkat dengan luas lantai keseluruhan 10,900 meter persegi.

Dalam bangunan ini, terdapat pejabat di tingkat ketiga dengan mempertimbangkan untuk mengambil lebih kakitangan pada masa depan, dan pelbagai makmal di tingkat pertama dan kedua.

Syarikat menambah kemudahan, saiz makmal akan diperluaskan kira-kira 1.6 kali selain daripada bangunan sedia ada untuk memperkukuhkan penyelidikan dan pembangunan.

Selain dari “makmal ujian multi air panas dan penyejuk yang serentak” untuk menyingkatkan masa pembangunan, bangunan ini juga akan digunakan untuk aktiviti R&D seperti menjalankan pelbagai eksperimen melibatkan peralatan untuk penyejukan udara komersial, dan memperkukuh kapasiti pembangunan tempatan serta mempercepatkan pembangunan pemanas air pampan dengan penyejat semula (udara kepada air) bagi pasaran Eropah.Source link

Leave a Reply