Rakyat Malaysia menghasilkan RM30k dengan membawa peminat konsert Taylor SwiftKonsert Taylor Swift di Singapura untuk lawatan Eras dunia bukan sahaja membawa kegembiraan kepada ribuan peminat tetapi juga kepada operator bas dari Malaysia.

Pengusaha bas Amirul Sufi berkongsi dalam temu bual BFM bahawa beliau mendapat “sekitar RM25,000 hingga RM30,000” dengan menyediakan tiga penerbangan sehari untuk membawa Swifties dari Kuala Lumpur ke Singapura.

Amirul menjelaskan bahawa selepas mengurangkan kos operasi seperti petrol, gaji pemandu dan kos penyelenggaraan, beliau boleh mendapat keuntungan kira-kira RM6,000 sehari.

Beliau juga menekankan kepentingan memberikan perkhidmatan yang cemerlang untuk memastikan kepuasan pelanggan dan membina kesetiaan. Menurut beliau, penumpang kebanyakannya bertanya tentang prosedur seperti ICA dan CIQ di imigresen, dan kebimbangan mereka tentang makanan dan tandas.

Namun, bukan mudah bagi pengendali bas ini kerana beliau berkongsi bahawa salah satu cabaran terbesar dalam operasi ini adalah penipu.

“Penjenayah tiket, penipu hotel, malah penipu pengangkutan pun ada. Kami tidak mempunyai pangkalan pelanggan yang besar tetapi kami ingin membina kepercayaan orang dan itu sangat sukar.”

Amirul mengakui bahawa walaupun konsert itu diadakan di Singapura, ia tidak hanya memberi manfaat kepada ekonomi Singapura, tetapi juga memberi manfaat kepada beliau sendiri.Source link

Leave a Reply