Antonsen amaran untuk tidak menganggap remeh Malaysia.


CHENGDU: Anders Antonsen, pemain single kedua Denmark berharap rakan sepasukannya tidak menganggap remeh ‘ancaman’ Malaysia menjelang perlawanan terakhir Kumpulan D pada Selasa.

Walaupun Malaysia hanya menurunkan skuad single lelaki yang ‘terjejas’, Antonsen tetap menjangkakan Malaysia akan memberikan saingan sengit dalam kejohanan badminton pasukan yang paling bergengsi di Chengdu High-Tech Zone Sports Centre.

“Saya amat menantikan perlawanan sengit dengan Malaysia. Saya yakin ia akan menjadi perlawanan menarik dan kami akan berusaha sebaik mungkin,” katanya kepada wartawan dalam sesi wawancara selepas perlawanan di sini, hari ini.

Sebelum ini, juara Kejohanan Eropah 2024 yang baru dimenangi tiada masalah mengatasi Youcef Sabri Medel dari Algeria, 21-13, 21-12 dan membantu negaranya meraih kemenangan 5-0 menentang pasukan kecil Afrika tersebut dalam perlawanan Kumpulan D pertama.

Kempen single lelaki Malaysia mengalami kekecewaan dalam Piala Thomas 2024 ekoran ketiadaan pemenang pingat perak Sukan Komanwel 2022, Ng Tze Yong yang sedang pulih dari pembedahan belakang.

Akibatnya, Malaysia memilih Leong Jun Hao, juara Asia Junior 2017, diikuti oleh Cheam June Wei dan Justin Hoh di Chengdu.

Walau bagaimanapun, Zii Jia, Jun Hao, dan Justin, sudah memberikan amaran awal selepas persembahan cemerlang membantu Malaysia meraih kemenangan meyakinkan 5-0 menentang Hong Kong dalam perlawanan Kumpulan D lain.

Pemain dunia ke-10 Zii Jia memberikan mata pertama untuk Malaysia apabila mengalahkan Lee Cheuk Yiu, yang berada di tempat ke-15, 21-18-21-18.

Jun Hao, yang berada di tempat ke-37, mencuri tumpuan apabila mencipta kejutan dengan mengalahkan pemain dunia nombor 27 Angus Ng Ka Long, 17-21, 21-12, 21-15 manakala Justin menutup perlawanan untuk Malaysia dengan mengalahkan Chan Yin Chak dalam 21-17, 19-21, 21-17.

Keputusan hari ini meletakkan Malaysia dalam kedudukan yang baik untuk mara ke separuh akhir, dengan syarat mereka menang lawan Algeria esok sebelum bertemu Denmark.

Meskipun kemenangan yang selesa ke atas Sabri, Antonsen, yang kini merupakan pemain keempat terbaik dunia, menyatakan ketidakpuasannya dengan persembahan hari ini.

“Sejujurnya, perlawanan hari ini bukanlah perlawanan badminton terhebat yang pernah saya mainkan dan saya pasti perlu meningkatkan prestasi dalam perlawanan seterusnya,” katanya.Source link

Leave a Reply