Pingat di Piala Uber, Olimpik dalam fikiran Gregoria.


CHENGDU: Pemain badminton wanita tunggal terbaik Indonesia, Gregoria Mariska Tunjung bertujuan untuk membantu negaranya meraih pingat di Piala Uber 2024 di Chengdu, China.

Walaupun peluang nampak susah bagi Indonesia untuk mencapai tempat di podium, Gregoria tetap optimis bahawa pasukan terkini, yang termasuk pasangan ganda wanita muda Lanny Tria Mayasari-Ribka Sugiarto, boleh mengakhiri kemarau 14 tahun sejak pingat terakhir mereka, iaitu gangsa, dimenangi pada tahun 2010 di Kuala Lumpur.

“Kita juga akan cuba untuk mengejutkan Jepun, yang mempunyai pasukan yang kuat di kedua-dua acara tunggal dan ganda di Kumpulan C,” katanya kepada wartawan.

Pemain yang berada di tangga kesembilan dunia ini mengatakan ini selepas menyumbang mata pertama Indonesia dengan mengalahkan Yeung Sum Yee 21-15, 21-11 dalam perlawanan pembukaan Kumpulan C menentang Hong Kong di Pusat Sukan Zon Teknologi Tinggi Chengdu di sini hari ini.

Indonesia yang tiga kali juara akan bertemu Uganda dalam perlawanan kedua mereka pada hari Isnin dan menamatkan kempen Kumpulan C mereka menentang Jepun yang enam kali juara pada hari Rabu.

Sementara itu, Gregoria bertujuan untuk meningkatkan prestasinya dalam perlawanan-perlawanan akan datang selepas mengungkapkan ketidakpuasan terhadap permainannya hari ini, kerana beliau membuat beberapa kesilapan sendiri, memberikan mata-mata percuma kepada lawannya.

Kejohanan Piala Uber 2024 yang bergengsi, yang bermula hari ini, akan berakhir pada 5 Mei.

Selain bermimpi untuk meraih pingat Thomas Cup, wanita berusia 24 tahun itu bercita-cita untuk membuat kejutan dalam penampilan Olimpik keduanya di Olimpik Paris 2024 dengan meraih pingat bagi negaranya.

“Tentunya, sasaran terbesar saya adalah Olimpik 2024, tetapi saya perlu memberi tumpuan terlebih dahulu pada beberapa kejohanan akan datang untuk mendapatkan momentum sebelum bermain di Paris,” katanya.

Dalam penampilannya di Olimpik 2020 di Tokyo, Gregoria tersingkir dalam peringkat 16 oleh juara dunia 2013 dari Thailand, Ratchanok Intanon, 12-21, 19-21.

Olimpik Paris dijadualkan berlangsung dari 26 Julai hingga 11 Ogos.Source link

Leave a Reply