Pos Malaysia Menyatukan Roshidah Abdullah Sebagai PengarahPos Malaysia Bhd (Pos Malaysia) telah melantik Roshidah Abdullah sebagai pengarah tidak bebas dan tidak eksekutif berkuat kuasa Jan 1, 2024.

Dalam pengisian Bursa hari ini, kumpulan tersebut menyatakan Roshidah, 56 tahun, mempunyai pengalaman lebih dari 25 tahun dalam pengurusan kewangan, pembangunan strategi korporat, tadbir urus dan pengurusan risiko di pelbagai organisasi dalam pelbagai industri.

Antara industri yang pernah dilayaninya adalah industri hulu minyak dan gas, pembuatan dan pengedaran farmaseutikal, pembinaan dan kejuruteraan, dengan operasi di Malaysia dan luar negara.

“Roshidah memulakan kerjayanya sebagai juruaudit di Deloitte Touche Tohmatsu LLC (Kassim Chan & Co) pada tahun 1989. Beliau meninggalkan firma itu pada Disember 1992 untuk bergabung dengan Time Engineering Bhd sebagai akauntan kumpulan.

“Pada Januari 1995, beliau berpindah ke Remedi Pharmaceuticals (M) Sdn Bhd (Remedi) untuk memimpin Jabatan Kewangan. Beliau terlibat dalam penggabungan dan pemerolehan Remedi, Raza Manufacturing Berhad dan Strand Pharmaceuticals Sdn Bhd oleh Pharmaniaga Bhd (Pharmaniaga) pada tahun 1998 dan pelarasan awam seterusnya Pharmaniaga di Bursa Securities pada tahun 1999.

“(Semasa di Pharmaniaga), Beliau dipromosikan sebagai pengurus kewangan pada Januari 2000 dan kemudian pada April 2003, sebagai ketua pegawai kewangan Pharmaniaga. Beliau dilantik sebagai ketua pegawai operasi Pharmaniaga dari 2006 hingga Mac 2008.

“Roshidah kemudian menghabiskan dua tahun seterusnya sehingga awal 2010 sebagai pengarah kewangan UEM Group Bhd dan UEM Builders Bhd sebelum beliau kembali ke Pharmaniaga untuk membantu syarikat itu antara lain, menyiapkan rundingan untuk pembaharuan perjanjian konsesi dan bersiap sedia untuk perubahan pemegang saham yang mengawal.

“Selepas meninggalkan Pharmaniaga pada Mac 2011, beliau menjalani pengalaman singkat sebagai perunding perniagaan dan beliau menjadi ketua pegawai kewangan Sumatec Resources Bhd dari April 2013 hingga Oktober 2016.

“Roshidah juga dilantik sebagai pengerusi Jawatankuasa Audit dan sebagai ahli Jemaah Tender Lembaga (BTC) pada hari yang sama dengan pelantikan sebagai pengarahnya.Source link

Leave a Reply