Rapid KL telah mengumumkan bahawa kerja-kerja membaiki stesen-stesen tertentu di atas laluan LRT Sri Petaling akhirnya akan siap menjelang penghujung Februari 2024. Menurut kiriman mereka, laluan dari Masjid Jamek ke Bandaraya akan mula beroperasi seperti biasa pada 29 Februari, dengan syarat kerja-kerja pembaikan lulus ujian dan mendapat kelulusan dari pihak berkuasa.

Untuk mengingatkan kembali peristiwa ini, laluan-laluan LRT Ampang dan Sri Petaling mengalami gangguan besar disebabkan kerosakan struktur di atas landasan berdekatan dengan stesen Bandaraya. Ini menyebabkan perkhidmatan bagi tiga stesen — iaitu Bandaraya, Masjid Jamek, dan Plaza Rakyat — diubah susun atur demi keselamatan penumpang semasa kerja-kerja pembaikan dijalankan.

Perkhidmatan alternatif telah memerlukan penumpang yang menuju ke Sentul Timur untuk turun di Hang Tuah dan menukar ke kereta api pengganti dengan kekerapan yang lebih rendah untuk perjalanan antara jarak stesen yang terjejas ini. Sudah tentu, ini menyebabkan perjalanan lebih lama bagi mereka yang perlu menukar ke laluan Kelana Jaya melalui Masjid Jamek.

Pada bulan Februari 2023, menteri pengangkutan Anthony Loke mendedahkan bahawa kerja-kerja pembaikan menyeluruh terhadap landasan dan struktur sekitarnya akan mengambil masa lapan bulan untuk disiapkan. Namun, membuat kecewa ramai pengguna pengangkutan awam Lembah Klang, operator Rapid Rail mengumumkan pada bulan September bahawa tempoh penyiapan kerja-kerja pembaikan diperpanjang hingga Februari 2024 setelah mendapati kerosakan lain dalam struktur jejambat berdekatan.

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk mendapatkan kemaskini dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply