Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) mengumumkan pelantikan Zarina Halim sebagai Ketua Pegawai Perkhidmatan Persaraan baharu, berkuat kuasa pada 2 Januari 2024.

Zarina, yang mempunyai pengalaman lebih 20 tahun di Hektar Group, membawa bersama pengetahuan dalam kelestarian, setelah memimpin agenda kelestarian Hektar REIT, yang mendapat penarafan empat bintang dalam Indeks FTSE4GD Bursa Malaysia dan pelbagai anugerah dalam Alam Sekitar, Sosial, dan Tadbir Urus (“ESG”).

Dalam peranan barunya di KWAP, Zarina bertekad untuk mengukuhkan strategi persaraan lestari institusi ini, mengambil inspirasi dari dana pension global terbaik. Dengan tumpuan untuk meningkatkan kecukupan, kelestarian, dan integriti, beliau bertujuan untuk meningkatkan sistem dan operasi persaraan KWAP.

Latar belakang luas Zarina dalam industri yang berhadapan dengan pelanggan membolehkannya untuk meningkatkan interaksi dengan pesara semasa dan pesara masa depan. Ini sejajar dengan matlamat KWAP untuk memperluaskan capaian dan meningkatkan inisiatif penglibatan untuk pihak-pihak berkepentingan utama – pesara Malaysia dan penerima pesara turunan.

Ketua Eksekutif KWAP, Datuk Hajah Nik Amlizan Binti Mohamed, menyatakan optimisme, menyatakan, “Dengan Zarina menyertai KWAP sebagai Ketua Pegawai Perkhidmatan Persaraan, kita berharap untuk memberdayakan pesara menuju persaraan yang lebih ideal. Pelantikan ini menyokong asas pertumbuhan lestari KWAP, usaha-usaha digitalisasi, dan inisiatif KWAP Teras 5.”

Dalam kapasitinya yang baharu, Zarina akan memimpin pembangunan dan pelaksanaan dasar, strategi, dan inisiatif dalam Bahagian Perkhidmatan Persaraan KWAP. Tanggungjawabnya termasuk mengekalkan prestasi perkhidmatan persaraan yang cemerlang dan memastikan piawai tertinggi dalam pemantauan perkhidmatan persaraan dan penyampaian perkhidmatan pelanggan.

Pada 31 Disember 2023, terdapat lebih 790,000 penerima persaraan di Malaysia, di mana 570,000 daripadanya adalah pesara. KWAP secara aktif menjalankan program-program pertemuan persaraan seperti Jelajah MyPesara, menyediakan perkhidmatan penasihatan mengenai aspek persaraan, termasuk literasi kewangan, keusahawanan, dan penjagaan kesihatan. Karnival MyPesara tahunan mempromosikan gaya hidup sihat dan aktif dalam tahun-tahun persaraan.

Zarina, yang mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Kewangan dan Perakaunan (Kehormat) dari Universiti Manchester dan Ijazah Sarjana Muda dalam Undang-Undang (Kehormat) dari Universiti London, juga adalah seorang profesional kelestarian yang disahkan. Pelantikannya menandakan satu langkah penting dalam komitmen KWAP terhadap ekosistem persaraan yang kukuh dan lestari.Source link

Leave a Reply