Pengujaan PAT Kronologi Turun 67% Akibat Penyusutan PPE yang Lebih TinggiKronologi Asia Berhad melaporkan penurunan keuntungan selepas cukai (PAT) sebanyak 67% yang sedikit melebihi RM1 juta untuk suku ketiga tahun kewangan 2024 (FY2024) berbanding dengan Q2 FY2024.

Dalam kenyataan, kumpulan tersebut menyatakan bahawa ini berlaku berikutan pendapatan sebanyak RM67.7 juta, turun sebanyak 15% dari suku sebelumnya.

“Untuk tempoh kewangan sembilan bulan yang berakhir pada 31 Oktober 2023 berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas, kumpulan melaporkan pendapatan yang sebanding sebanyak RM210.4 juta.

“EBITDA kumpulan meningkat sebanyak 8% atau RM2.7 juta disebabkan oleh keuntungan kotor yang lebih tinggi tetapi kos jualan juga meningkat sebanyak RM725,000 terutamanya disebabkan oleh penyusutan harta, tanaman, dan peralatan,” katanya hari ini (19 Dis).

Teknologi pengurusan data perniagaan hibrid dan awan di Asia tersebut mengatakan penurunan keuntungan dari operasi dan keuntungan selepas cukai utamanya disebabkan oleh penyusutan harta, tanaman, dan peralatan (PPE).

“(Ini) sebahagian daripada kos operasi seperti sewa pejabat dan kos staf yang termasuk komisen staf yang tertunggak. PPE terutama menyokong segmen perniagaan As-A-Service dan untuk mempersiapkan keperluan penyelesaian pelanggan kami pada masa depan.

“Kos cukai yang lebih tinggi sebanyak RM4.1 juta atau 43% disebabkan oleh liabiliti cukai tertangguh yang muncul daripada perbezaan dalam pemanfaatan elaun modal dan penyusutan harta, tanaman, dan peralatan yang diiktiraf sepanjang tahun,” katanya.

Kumpulan tersebut menambah bahawa sebahagian besar pendapatannya diiktiraf daripada Singapura dan China, masing-masing sebanyak RM63.2 juta dan RM66.4 juta (30% dan 31.6% daripada pendapatan keseluruhan), diikuti oleh Filipina yang menyumbang 22.3% daripada pendapatan keseluruhan.

Menurut kategori produk, segmen Teknologi Infrastruktur Pengurusan Data Perniagaan (EDM) tetap menjadi penyumbang utama kepada pendapatan kumpulan, sebanyak RM156.2 juta atau 74.2% daripada pendapatan keseluruhan, dengan EDM As-A-Service menyumbang baki pendapatan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kronologi, Edmond Tay, berkata bahawa kumpulan memasuki tahun kewangan 2024 dalam sebuah persekitaran yang kelihatan stabil.

“Sebenarnya, dari segi permintaan, pendapatan As-A-Service dan projek berjalan dengan baik sepanjang tahun kewangan 2023 walaupun dalam persekitaran makroekonomi yang mencabar dan kehati-hatian belanja pelanggan,” katanya.

Tay menambah bahawa kumpulan mengharapkan kehati-hatian pelanggan akan berterusan sepanjang tahun kewangan 2024, dan dengan gabungan dengan desakan penjimatan kos dari kebanyakan rantau, ini mungkin mengganggu jangkaan pertumbuhan pendapatannya pada tahun 2024.

“Kami tetap memberi tumpuan kepada memberi keuntungan yang positif dan meningkatkan nilai bagi para pemegang saham kami.

Untuk tahun kewangan 2024, kumpulan tersebut mengharapkan pendapatan yang rata atau pertumbuhan dalam satu digit berbanding dengan tahun kewangan 2023 dan komited kepada keuntungan dan EBITDA yang stabil dalam tahun kewangan 2024.Source link

Leave a Reply