Kajian: Pengguna Malaysia Positif terhadap Ramalan Ekonomi Tetapi Menggunakan Berkenaan Inflasi


Kajian Sentimen Pengguna ASEAN UOB (ACSS) 2023 mendapati bahawa banyak pengguna Malaysia merancang untuk mengekalkan atau mengurangkan perbelanjaan mereka kerana kebimbangan tentang kenaikan inflasi, namun mereka tetap positif tentang prospek ekonomi dan memberi tumpuan kepada kesihatan kewangan jangka panjang melalui simpanan, pelaburan, dan insurans.
 
Dengan optimisme ini, kira-kira 30 peratus pengguna Malaysia merancang untuk meningkatkan peruntukan mereka untuk simpanan, pelaburan, dan insurans. Sementara perbelanjaan untuk insurans mendahului senarai Baby Boomers, Gen Z dan Y lebih memberi tumpuan kepada menambah simpanan mereka. Gen X pula memberi keutamaan kepada pelaburan mereka.
 
Encik Ronnie Lim, Pengarah Urusan dan Ketua Negara Perkhidmatan Kewangan Peribadi, UOB Malaysia, berkata, “Kami gembira melihat lebih ramai rakyat Malaysia melabur dalam masa depan kewangan mereka, dan UOB akan terus menyokong aspirasi kewangan mereka melalui pelbagai produk dan perkhidmatan kami. Dengan pandangan berharga dari ACSS, kami dapat lebih memahami tingkah laku pengguna untuk menajamkan fokus kami dan menawarkan penyelesaian perbankan yang lebih peribadi yang memenuhi keperluan dan keutamaan mereka yang unik.” 
 
Pada tahun keempat, ACSS merupakan kajian unggulan serantau UOB yang menganalisis trend dan sentimen pengguna di Singapura, Malaysia, Thailand, Indonesia, dan Vietnam. Kajian ini dijalankan dari 1 hingga 26 Jun 2023 dan menjalani soal selidik dalam talian terhadap 3,400 responden di lima negara tersebut, termasuk 600 responden di Malaysia. Ini juga merupakan kali pertama UOB bekerjasama dengan firma perunding pengurusan global Boston Consulting Group dalam kajian tersebut.
 
Kebimbangan harian dan tabiat perbelanjaan
Sama seperti serantau, tiga dari empat pengguna Malaysia yang disoal mengatakan mereka semakin bimbang tentang kewangan mereka, khasnya disebabkan oleh kenaikan inflasi, peningkatan perbelanjaan isi rumah, dan penurunan simpanan/kekayaan. 37 peratus yang disoal menyatakan mereka telah meningkatkan perbelanjaan untuk barangan keperluan seperti barang runcit, manakala 35 peratus lain pula telah menghabiskan lebih banyak untuk utiliti. Oleh itu, pengguna Malaysia paling bimbang tentang keupayaan untuk menabung (34 peratus), keupayaan untuk membeli barangan keperluan (30 peratus), dan keupayaan untuk mengekalkan gaya hidup semasa (26 peratus). Secara berasingan, dalam perbelanjaan yang tidak wajib, pengguna memotong perbelanjaan untuk perhiasan (36 peratus), bercuti (35 peratus), dan makan di luar (34 peratus).
 
Keutamaan penggunaan saluran digital untuk perbankan dan ganjaran
Pengguna Malaysia kebiasaannya lebih cenderung untuk menggunakan saluran perbankan digital. 54 peratus daripada mereka menganggap aplikasi perbankan mudah alih sebagai saluran perbankan yang paling dipercayai, diikuti oleh perbankan internet melalui pelayar web (43 peratus). Ini berkorelasi dengan peningkatan penggunaan aplikasi perbankan mudah alih sebanyak 44 peratus dan perbankan internet sebanyak 34 peratus. Satu daripada tiga pengguna Malaysia yang disoal lebih suka memohon produk yang mudah (38 peratus), seperti membeli insurans (32 peratus) dan produk pelaburan (36 peratus) dalam talian. Di sisi lain, kebanyakan masih lebih suka menggunakan saluran luar talian untuk urus niaga yang lebih kompleks, termasuk pinjaman bank atau pembiayaan semula pinjaman (37 peratus), menjalankan urus niaga dengan nilai yang tinggi (38 peratus), dan membuka akaun bank baru (43 peratus).
 
Selain itu, 56 peratus pengguna Malaysia lebih banyak membuat kajian untuk tawaran dan ganjaran dalam talian.
 
Lebih ramai pengguna merangkumi kelestarian
Semakin ramai pengguna Malaysia menerima amalan lestari dengan mengguna semula beg (39 peratus), mengurangkan penggunaan air (32 peratus), mengitar semula sisa (32 peratus), dan menggunakan pencahayaan tenaga yang berkesan (29 peratus). Dua dari tiga pengguna Malaysia lebih cenderung untuk memilih untuk membeli hasil tempatan atau jenama yang menyokong komuniti tempatan, menyokong jenama dengan amalan lestari, dan lebih suka syarikat yang mendapat pensijilan hijau. Secara umum, tiga dari empat pengguna mungkin menghabiskan lebih untuk produk dan perkhidmatan lestari yang berkaitan dengan keperluan harian mereka, dengan Baby Boomers lebih cenderung untuk berbuat demikian.
 
Menyusuli trend di ASEAN, pengguna Malaysia mempunyai minat yang tinggi dalam pelaburan lestari. 29 peratus pengguna telah memasukkan pelaburan lestari dalam portfolio pembiayaan kekayaan mereka, dan 58 peratus lagi berminat untuk meneroka pelaburan lestari. 

Baby Boomers adalah mereka yang berusia antara 57-65 tahun; Gen X berusia antara 41-56 tahun; Gen Y juga dikenali sebagai Generasi Muda 25-40 tahun; dan Gen Z merujuk kepada sesiapa yang berusia antara 18-24 tahun.

 

Pelanggan Omni-channel adalah pelanggan yang menggunakan kombinasi saluran fizikal dan digital, termasuk perbankan dalam talian dan aplikasi perbankan mudah alih. Pelanggan tradisional ialah pelanggan yang hanya menggunakan saluran fizikal seperti cawangan dan pusat panggilan. Source link

Leave a Reply