Kemenangan Hong Kong meningkatkan keyakinan kumpulan tertentu dalam pasukan tunggal lelaki – Jun Hao


CHENGDU: Walaupun ramai tidak mengharapkan apa-apa dari pasukan hujung lelaki menuju ke Piala Thomas 2024 di Chengdu, pasukan Malaysia berjaya membuktikan kebolehan mereka selepas mengalahkan Hong Kong dalam perlawanan pembuka Kumpulan D di sini, hari ini.

Selepas pemain badminton profesional lelaki, Lee Zii Jia membawa Malaysia unggul 1-0 selepas menewaskan Lee Cheuk Yiu dalam setinda 21-18, 21-18, semua mata tertumpu kepada bagaimana Leong Jun Hao dan Justin Hoh akan beraksi apabila mereka melangkah masuk ke gelanggang di Pusat Sukan Zon Teknologi Tinggi Chengdu.

Dan kedua-dua Jun Hao dan Justin tidak mengecewakan apabila mereka memberikan sumbangan untuk membantu Malaysia menghempaskan Hong Kong 5-0.

Nombor 37 dunia, Jun Hao, yang mengesahkan mata kemenangan untuk Malaysia, menunjukkan aksi heroik dengan mengejutkan nombor 27 dunia Angus Ng Ka Long dengan skor 17-21, 21-12, 21-15, percaya bahawa keputusan hari ini akan meningkatkan keyakinan mereka untuk berhadapan dengan pemain yang mempunyai ranking lebih tinggi di sini.

“Saya hanya berharap kami terus bermain dengan baik dan berjuang untuk mendapatkan mata untuk pasukan. Kejayaan ini pasti memberi saya dorongan untuk bermain dalam perlawanan seterusnya kerana agak sukar untuk bermain menentang Angus tadi,” katanya kepada media Malaysia dalam satu temuramah selepas perlawanan.

Mengaku bahawa dia berasa tertekan untuk memenangi pertandingan dalam kejohanan besar pertama di Chengdu, Justin, yang berjaya menang selepas pertarungan set set dengan Chan Yin Chak 21-17, 19-21, 21-17, dalam perlawanan terakhir, mengakui bahawa dia terlalu keras terhadap dirinya sendiri yang membawa dia kalah dalam set kedua menentang Yin Chak.

Walaupun berasa tertekan menentang Cheuk Yiu, Zii Jia berkata bahawa dia akhirnya berjaya bernafas lega apabila berjaya menewaskan pemain nombor 15 dunia dan memberikan mata pertama untuk Malaysia menentang Hong Kong.

Beliau juga berkata beberapa tips yang diberikan oleh jurulatihnya, Wong Tat Meng, yang pernah melatih Cheuk Yiu sebelum ini, berkesan baginya apabila dia menyamakan rekod pertembungan head-to-head kepada 2-2 sejak kedua-dua pemain pertama kali bertembung di Belgian International 2017.

Sementara itu, kapten pasukan Soh Wooi Yik berharap agar mereka dapat membawa momentum kemenangan ke perlawanan seterusnya manakala Aaron optimis bahawa kemenangan ke atas Hong Kong akan membuka pintu bagi Malaysia untuk menjadi pasukan teratas kedua dalam Kumpulan D dan layak ke peringkat akhir lapan terbaik.

Aaron-Wooi Yik sebelum ini mendapat mata kedua untuk Malaysia selepas mengatasi Law Cheuk Him-Yeung Shing Choi 21-16, 21-12 manakala pasangan kedua, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani memberikan mata keempat dengan keputusan 21-19, 21-18 menentang Reginald Lee-Tang Chun Man.

Juara lima kali, Malaysia, boleh layak ke peringkat akhir lapan terbaik, asalkan mereka menewaskan pasukan kecil dari kawasan Afrika Utara, Algeria, dalam perlawanan kedua esok sebelum mengakhiri kempen Kumpulan D menentang juara 2016 dan kuasa Eropah, Denmark pada hari Selasa.Source link

Leave a Reply