Permulaan yang mengagumkan untuk Malaysia, hampiri kedudukan teratas lapan


MALAYSIA semakin hampir ke separuh akhir Piala Thomas 2024 selepas mereka bermula dengan cemerlang dalam kempen Kumpulan D dengan kemenangan besar 5-0 ke atas Hong Kong di Pusat Sukan Zon Teknologi Tinggi Chengdu, di sini, China hari ini.

Pemain lelaki tunggal profesional, Lee Zii Jia mula mendominasi untuk Malaysia apabila dia berjaya melepasi pertandingan ketat dalam perlawanan awal pertama menentang nombor 15 dunia, Lee Cheuk Yiu sebelum menemui irama untuk mengambil set pembukaan 21-18.

Walaupun Cheuk Yiu kelihatan lebih tidak mahu mengalah dalam permainan kedua dengan menekan Zii Jia hingga 15-15, pemain Malaysia berusia 26 tahun itu tetap berpegang pada bumi untuk menang 21-18 dan menyumbangkan mata pertama untuk negara.

Juara dunia berganda lelaki 2022, Aaron Chia-Soh Wooi Yik membawa Malaysia ke tempat pertama apabila mereka mencatatkan mata kedua dengan persembahan cemerlang untuk mengecilkan Law Cheuk Him-Yeung Shing Choi 21-16, 21-12 dalam masa hanya 27 minit.

Dimotivasikan oleh permulaan yang yakin dari Zii Jia dan Aaron-Wooi Yik, pemain tunggal kedua Leong Jun Hao, yang berada di tempat ke-37, menunjukkan persembahan heroik untuk mengejutkan nombor 27 dunia, Angus Ng Ka Long dalam pertemuan pertama mereka yang berlangsung selama 61 minit.

Jelas tidak terhalang oleh kekalahan permainan pertama 17-21, Leong Jun Hao memperlihatkan aksi yang hebat dan benar-benar berapi dalam dua set seterusnya untuk mengunci mata ketiga untuk Malaysia dengan 21-12, 21-15.

Walaupun Malaysia sudah menjamin kemenangan, itu tidak menghentikan pasangan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani yang merupakan naib juara berganda Lelaki Kejohanan Asia Badminton (BAC) 2024 dari mempertahankan rekod bersih menentang Hong Kong dalam perlawanan keempat.

Walau bagaimanapun, Sze Fe-Nur Izzuddin terpaksa bekerja keras menentang Reginald Lee-Tang Chun Man sebelum mengatasi pasangan itu, 21-19, 21-18.

Pemain baharu Justin Hoh memuncakkan masa dengan memenangi pertandingan untuk Malaysia apabila dia melewati pertempuran set rubber yang sengit menentang Chan Yin Chak 21-17, 19-21, 21-17.

Malaysia, yang pernah meraih lima kali juara, boleh layak ke separuh akhir, asalkan mereka mengatasi pasukan terkata dari rantau Afrika Utara, Algeria dalam perlawanan kedua esok sebelum menamatkan Kumpulan D menentang juara 2016 dan kuasa kuasaal Eropah, Denmark pada hari Selasa.

Hanya dua teratas dari setiap kumpulan akan melangkah ke separuh akhir.

Kejohanan badminton pasukan yang paling bergengsi di dunia akan berakhir pada 5 Mei.Source link

Leave a Reply