Federasi Bola Sepak Sepanyol mengumumkan pelantikan Rocha sebagai presiden


MADRID: Persatuan bola sepak Sepanyol telah melantik Pedro Rocha (gambar) sebagai presidennya pada hari Jumaat, selepas bekas ketua yang tercemar, Luis Rubiales meletakkan jawatan September lepas.

Rocha, yang kini sedang disiasat dalam satu kes rasuah yang melibatkan persatuan tersebut, mengambil alih jawatan tersebut sebagai penjagaan sementara dan menjadi satu-satunya calon untuk pilihan raya yang dijadual akan berlangsung pada bulan Mei.

Pada minggu ini, kerajaan Sepanyol telah menetapkan untuk mengawasi organisasi yang dilanda skandal tersebut “sebagai tindak balas terhadap krisis persatuan tersebut”.

“Pedro Rocha telah diproklamasi sebagai presiden baru Federasi Bola Sepanyol Diraja (RFEF), selepas menerima sokongan majoriti ahli perhimpunan institusi yang mengawal bola sepak Sepanyol tersebut,” kata persatuan itu dalam satu kenyataan.

“Ini telah dipersetujui oleh jawatankuasa pilihan raya, yang bertemu pagi ini.”

Pada hari Khamis, apabila Majlis Sukan Kebangsaan Sepanyol (CSD) berkumpul, memutuskan untuk membentuk sebuah jawatankuasa untuk mengawasi persatuan tersebut, mereka tidak menggantung tugas Rocha, yang membenarkan RFEF melantik lelaki berusia 69 tahun ini sebagai ketua.

Mahkamah sukan utama Sepanyol telah mengeluarkan laporan yang mengatakan RFEF, yang diketuai oleh Rocha secara sementara selepas Rubiales meletakkan jawatan, telah membuat keputusan “melebihi bidang kuasanya” dalam tempoh tersebut.

Adalah laporan mahkamah sukan itu yang mengakibatkan keputusan CSD pada hari Khamis untuk mengawasi persatuan tersebut.

Pengerusi badan-badan bola sepak dunia dan Eropah FIFA dan UEFA telah mengeluarkan kenyataan pada hari Khamis yang menyatakan “kebimbangan yang besar” mengenai situasi di sekitar RFEF.

“FIFA dan UEFA akan mencari maklumat tambahan untuk menilai sejauh mana pelantikan CSD (jawatankuasa)… boleh memberi kesan kepada kewajiban RFEF untuk menguruskan urusannya secara bebas dan tanpa campur tangan kerajaan yang tidak wajar,” kata mereka.

Sepanyol dijadual akan menjadi tuan rumah Piala Dunia 2030 bersama dengan Portugal dan Maghribi.

Bekas presiden RFEF Rubiales akhirnya meletakkan jawatannya tahun lepas selepas cium paksaannya terhadap juara Piala Dunia Wanita Jenni Hermoso mencetuskan kemarahan di seluruh dunia.

Rubiales dan bekas naib presidennya Rocha kedua-duanya sedang disiasat dalam siasatan rasuah.Source link

Leave a Reply