Jokowi Akan Bertemu dengan CEO Apple, Tim Cook di Jakarta


Media kerajaan Indonesia melaporkan bahawa Presiden Joko Widodo (Jokowi) dijadualkan bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook, di Istana Merdeka di Jakarta pada hari Rabu (17 April 2024).

Maklumat ini disampaikan oleh Menteri Komunikasi dan Informatika, Budi Arie Setiadi, di sini pada hari Selasa.

“Esok, Presiden Jokowi akan bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook di Istana Merdeka pada jam 9:30 pagi waktu tempatan,” katanya melalui mesej ringkas.

Sewaktu pertemuan, kedua-duanya akan membincangkan peluang pelaburan Apple di Indonesia, yang penting bagi ekosistem kemajuan teknologi global, katanya.

“Saya akan menyampaikan butiran nanti. Mari kita tunggu pertemuan esok. Ini baik untuk Indonesia kerana negara kita adalah sebahagian penting dari ekosistem kemajuan teknologi,” tambahnya.

Setiadi menyatakan bahawa lawatan Cook ke Indonesia adalah bukti daya tarikan sektor digital negara tersebut.

Pada peluang berasingan, Menteri Perindustrian Agus Gumiwang Kartasasmita menyatakan harapannya bahawa potensi pelaburan akan dibincangkan semasa pertemuan.

“Ya, semoga. Kami telah berbincang dengan Apple sejak lama. Kami berbincang tentang dasar, bukan yang spesifik, tetapi dasar kami untuk Apple,” katanya.

Beliau menjelaskan bahawa dasar Indonesia bagi Apple berkaitan dengan penyeimbang atau tingkat komponen domestik bagi produk Apple.

Menurutnya, Apple telah menunjukkan komitmen untuk meningkatkan kualiti pendidikan di Indonesia dari segi sumber manusia bakat digital dan infrastruktur.

“Mereka mempunyai tiga penubuhan, dan akan segera menjadi empat, yang dipanggil Akademi Apple, yang saya rasa, outputnya cukup baik untuk menghasilkan sumber manusia berpengetahuan, menghasilkan inovasi dan aplikasi yang boleh digunakan oleh syarikat lain,” katanya.Source link

Leave a Reply