Prestasi yang Mencorakkan PGA Tour Bulan Februari


Knapp menjuarai perlumbaan di Mexico

Berbeza dengan apa yang anda mungkin jangkakan, tidak selalu mudah untuk bermain dengan kelebihan empat pukulan seperti yang dimiliki Jake Knapp sebelum ronde akhir Mexico Open di Vidanta. Menambah kesukaran? Dia hanya bermain dalam perlumbaan PGA TOUR kesembilan dan pukulan jarak jauhnya kurang baik.

Tetapi lelaki 29 tahun dari California itu bergelut sepanjang hari dan berjaya menang dengan selisih satu pukulan daripada pemula TOUR lain, Sami Valimaki dari Finland. Knapp, yang mendahului dengan pukulan 64-63 dalam ronde kedua dan ketiga, hanya mengena dua fairway dan sembilan green dalam ronde terakhir.

Kejituan pukulannya hanya 15.38 peratus, yang terendah oleh pemenang di TOUR sejak 1983. Dia kedua hanya di belakang Scottie Scheffler di Arnold Palmer Invitational 2022 yang mempunyai statistik yang kurang baik – pukulan yang hilang dari tees di ronde akhir oleh juara dalam era ShotLink pada -2.10.

Tetapi tidak semua statistik itu buruk. Sepanjang minggu, dia memimpin dalam birdies dengan 25, hampir semua datang dalam tiga ronde pertama. Dia juga pertama dalam Strokes Gained: Tee to Green pada +11.40 dan Strokes Gained: Approach the Green pada +8.729. Dan Knapp berkongsi posisi kelima dalam Greens in Regulation dan kedua dalam Jarak Pukulan.

Jadi, walaupun beberapa statistik tidak sehebatnya, dia menang. Knapp adalah juara TOUR ketiga yang memenangi piala tahun ini yang sepadan dengan jumlah keseluruhan bagi musim lalu.

Matsuyama menang besar di Genesis

Hideki Matsuyama menghadapi cabaran yang besar pada Ahad di Riviera Country Club yang terkenal. Beliau memulakan ronde akhir Genesis Invitational dengan mengundur enam pukulan – hanya Mike Weir dari Kanada yang pernah pulih dari defisit lebih besar untuk menang dalam perlumbaan itu, tujuh pukulan pada tahun 2003.

Tetapi lelaki 32 tahun dari Jepun mempunyai permainan yang sesuai untuk saat besar – bukti kemenangan Masters 2021 – dan beliau bersedia menghadapi cabaran, menembak sebanyak 62 pukulan untuk menang dengan selisih tiga. Kemenangannya adalah yang kesembilan di PGA TOUR, melampaui K.J. Choi dari Korea untuk menjadi pemain Asia dengan kemenangan terbanyak.

Pukulan Matsuyama sebanyak 9-under merupakan skor penutup terendah di Riv oleh pemenang Genesis Invitational, satu pukulan lebih baik daripada Doug Tewell pada tahun 1983. Ini juga menandakan kesembilan kalinya dia tidak menemui masalah bogey dalam 18 pukulan terakhir sejak mula musim 2020-21. Hanya Chris Kirk dengan 11 dan Cam Davis dengan 10 memiliki lebih banyak.

Salah satu sebab perubahan pada ronde penutup? Matsuyama adalah +2.84 lebih baik dalam Strokes Gained: Approach the Green dalam ronde akhir daripada tiga ronde pertama gabungannya ketika dia mencatatkan -0.40. Markah Strokes Gained: Totalnya ​​ +8.471 dalam ronde akhir adalah yang terbaik oleh seorang pemenang TOUR sejak Rory McIlroy di RBC Canadian Open 2019.

Taylor memenangi Phoenix Open dengan cemerlang

Sekali lagi, Nick Taylor telah menunjukkan bakat dramatiknya. Pertama, dia melemparkan eagle putt sejauh 72 kaki pada lubang playoff keempat untuk memenangi RBC Canadian Open musim panas lalu. Lebih baru-baru ini, Taylor menggunakan penyelesaian yang cemerlang dan dua lubang tambahan untuk menjadikan WM Phoenix Open kemenangan keempatnya di PGA TOUR.

Mengundur tiga dengan empat lubang terakhir, pemain putter panas Taylor ketika menghitung birdie pada tiga lubang terakhir, termasuk putt birdie 9 kaki di lubang ke-18 untuk memaksa playoff dengan Charlie Hoffman. Sepanjang minggu, Taylor mendapatkan 2.38 pukulan ke atas padang – lebih banyak daripada mana-mana juara WM Phoenix Open sejak 1983.

Bersamaan dengan dua lubang playoff, Taylor mencatat lima birdie daripada enam lubang terakhir yang dia mainkan. Tetapi sebenarnya, Taylor bergantung kepada putter itu sepanjang minggu, mengakhiri dengan rekor terbaik karier +8.93 dalam Strokes Gained: Putting dan menggulung 459 kaki, 9 inci putt, lebih daripada yang pernah dia buat dalam sebarang acara TOUR lain.

Pemain Canada 35 tahun itu berjaya pada par 4s, bermain di bawah 13, penilaian terbaik oleh pemenang di TPC Scottsdale dalam era ShotLink. Tujuh birdie datang semasa ronde pertama dan karier terbaik 60. Dan walaupun dia melepaskan kawasan putting, Taylor hampir automatik dengan peratus keselamatan 92.31, lebih baik daripada mana-mana juara WM Phoenix Open yang lain.

Clark hampir harumkan 59 dalam kemenangannya di Pebble Beach

Dengan dewa cuaca enggan bekerjasama di Peninsula Monterey yang indah, para pemain tahu bahawa ronde ketiga AT&T Pebble Beach Pro-Am kemungkinan akan menjadi ronde terakhir. Dan Wyndham Clark memanfaatkan peluang itu, menembak rekor karier 60 yang memberinya kemenangan satu pukulan apabila Acara Tanda Tangan dihentikan selepas 54 pukulan.

Clark, yang kini telah menang tiga kali dalam hanya 10 bulan, termasuk U.S. Open 2023, bermula ronde ketiga dengan defisit enam pukulan. Walaupun dengan bogey di Lubang 12 yang menghentikan rentetan panas yang bermula dengan eagle diikuti oleh lima birdie berturut-turut, graduan dari Oregon masih mempunyai peluang untuk mencapai 59 ajaib apabila dia memulakan pukulan di par 5 lubang ke-18, hanya untuk melihat eagle putt 27 kaki menghentikan 7 inci jauh.

Itu merupakan kegagalan yang jarang berlaku di green untuk Clark, yang menghasilkan putt sejauh 189 kaki, 9 inci pada Sabtu – jumlah kumulatif terbaik untuk satu pusingan di Pebble Beach dan terbaik sepanjang karier bagi lelaki berusia 30 tahun itu. Dia mencatatkan +5.28 dalam Strokes Gained: Putting, yang merupakan yang tertinggi bagi seorang pemenang sejak 2004.

Walaupun dia tidak berjaya dengan eagle untuk 59, Clark melakukannya dengan dua pada bahagian depan pada Sabtu dan tiga untuk acara itu, berkongsi kedudukan dengan Justin Rose dan hanya satu belakang pemenang 2021 Daniel Berger untuk yang paling banyak oleh seorang pemenang. Dan dia melakukannya hanya dalam 54 pusingan – sebenarnya, Clark bermain par 5 dalam 10 di bawah dalam pusingan kedua dan ketiga di Pebble Beach.Source link

Leave a Reply