FGV Jangka Jualan Akan Meningkat 9% Dengan Pelancaran Kilang Baru


Anak syarikat FGV Holdings Bhd (FGV), FGV Refineries Sdn Bhd, berkata ia mengharapkan peningkatan purata jualan kumpulan sebanyak 9 peratus dengan pelancaran Kilang Pemprosesan FRACT 750 di Pelabuhan Kuantan.

Pengarah kumpulan bahagian logistik dan sokongan Fakhrunniam Othman berkata kilang tersebut dapat membantu kumpulan FGV untuk melakukan pelbagai jenis produk minyak kelapa sawit. Beliau turut menambah bahawa usaha ini juga membolehkan FGV mengurangkan pergantungan terhadap minyak sawit mentah (CPO), yang terdedah kepada volatiliti harga pasaran dunia.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (MD), kilang tersebut merupakan yang pertama di Pantai Timur yang menggunakan teknologi berdasarkan “Sistem Desmet iConFract” yang membolehkan FGV menghasilkan produk industri hulur baharu berasaskan minyak kelapa sawit, seperti High IV Olein dan Hard Stearin.

“Selain itu, teknologi Sistem Desmet iConFract yang digunakan oleh kilang ini juga menyumbang kepada kos pengeluaran yang lebih rendah dan margin keuntungan yang lebih tinggi, membolehkan produk FGV dijual dengan harga yang lebih kompetitif,” katanya ketika majlis pembukaan kilang FRACT 750, yang dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Industri, Sains, Teknologi dan Inovasi Pahang Datuk Mohamad Nizar Mohd Najib di sini hari ini.

Fakhrunniam menyatakan bahawa selain daripada produk minyak dan lemak, FGV sepenuhnya komited untuk menyokong agenda keselamatan makanan negara dengan menyediakan produk berkualiti tinggi pada harga yang munasabah melalui pelbagai jenama, termasuk Saji, Seri Pelangi dan Gula Prai.

Beliau menegaskan bahawa matlamatnya adalah untuk membawa produk makanan mampan ke seluruh dunia kini diperkukuhkan dengan pelancaran kilang FRACT 750, dengan demikian meningkatkan daya saing FGV di pasaran tempatan dan antarabangsa dengan membuka peluang perniagaan baru di Asia, Timur Tengah dan Afrika Barat.Source link

Leave a Reply