Penaraf Pengendali Kereta Api Jepun Melancarkan Perkhidmatan Perbankan Dalam Usaha Untuk Berbagai Produk.


Syarikat-syarikat kereta api sedang merambah ke sektor kewangan Jepun, bekerjasama dengan bank-bank dalam talian untuk mengekalkan dan menarik pelanggan ketika industri menyesuaikan diri dengan landskap pasca-COVID.

Keio, yang mengendalikan laluan komuter di kawasan Tokyo, pada bulan September menjadi syarikat kereta api domestik pertama yang memulakan perkhidmatan perbankan.

Penularan wabak koronavirus, dan dengan itu kerja dari jauh, mendorong syarikat tersebut untuk mencari cara untuk membina hubungan jangka panjang dengan pelanggan yang jarang menggunakan perkhidmatan kereta api. Kehilangan trafik telah berterusan selepas kuncitama pandemik, dengan Keio membawa 16% penumpang kurang antara April dan September tahun ini berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun 2019.

Ia secara senyap menghubungi bank dalam talian besar, SBI Sumishin Net Bank. SBI Sumishin mengkhususkan diri dalam perbankan sebagai perkhidmatan (BaaS), menyediakan fungsi-fungsi perbankan untuk syarikat-syarikat pelanggan. Keio berpendapat bahawa interaksi harian dengan pelanggan melalui transaksi perbankan boleh mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh penurunan penggunaan kereta api.

Keio Neobank dilancarkan kira-kira setahun setengah kemudian, menawarkan deposit dan pembayaran menggunakan aplikasi telefon pintar. Pengguna boleh mendapatkan mata ganjaran Keio, dengan mata ganjaran bonus ditawarkan untuk pinjaman perumahan yang diambil melalui bahagian hartanah syarikat.

Walaupun SBI Sumishin yang membiayai pinjaman, terutamanya pinjaman perumahan sejajar dengan perniagaan hartanah yang telah dijadikan tumpuan oleh Keio sebagai satu bidang yang tidak bergantung pada trafik penumpang.

Keio berhasrat untuk menarik pelanggan yang tinggal di sepanjang laluan kereta api dengan menyediakan segala-galanya dari perumahan hingga pinjaman di satu tempat. Ia bertujuan untuk meningkatkan pendapatan daripada jualan hartanah sebanyak 50% dalam tahun kewangan 2024 berbanding dengan tahun kewangan 2021. Syarikat ini juga sedang mempertimbangkan untuk menggunakan data deposit dan pembayaran dalam perniagaan lain seperti peruncitan.

Peer East Japan Railway akan melancarkan JRE Bank pada musim bunga akan datang, menyediakan deposit dan pinjaman perumahan. Ia bertujuan untuk meningkatkan perniagaan di fasiliti-fasiliti komersial yang dioperasikannya dengan mengintegrasikan akaun bank dengan sistem mata ganjaran dan kad laluan komuter.

Rakuten Bank akan menyediakan fungsi-fungsi perbankan. Satu titik jualan utama ialah bahawa ATM, yang dioperasikan oleh anak syarikat Viewcard, di dalam stesen JR East akan menawarkan pengeluaran tunai tanpa had, menarik penumpang kepada perkhidmatan kewangan.

Kerjasama seperti ini membolehkan bank dalam talian mengakses pangkalan pelanggan syarikat-syarikat kereta api untuk memperluaskan deposit dan pinjaman.

“Walaupun tidak ramai peminat bank tertentu, terdapat ramai peminat kereta api. [Deposit yang dibuat melalui Keio] mempunyai kadar retensi yang tinggi kerana hubungan rapat dengan kawasan tempatan,” kata wakil SBI Sumishin.

Pesiden Rakuten Bank, Hiroyuki Nagai berkata bahawa “dengan BaaS, kita tidak mengejar nombor, tetapi lebih kepada bekerjasama dengan syarikat-syarikat yang mempunyai aset unik dan kuasa serta kepakaran yang bank-bank tidak mempunyai.”

SBI Sumishin sedang memanfaatkan pangkalan pelanggan syarikat pengangkutan dengan lebih meluas, menyediakan BaaS kepada Japan Airlines juga. Ia merancang untuk meningkatkan akaun BaaS lebih daripada empat kali ganda antara tahun kewangan 2022 dan tahun kewangan 2025 kepada lebih daripada 3.5 juta, dan pada akhirnya menjadikan perniagaan itu menyumbang kira-kira separuh keuntungannya. – NikkeiAsiaSource link

Leave a Reply