Negara-negara Asia Tenggara Pertimbangkan Cara Untuk Meningkatkan ‘Pembiayaan Hijau’ Semasa Wilayah ‘Tersepit Dengan Kabut Asap’Kumpulan pegawai kewangan kanan dan bank pusat dari Asia Tenggara dan ekonomi utama berkumpul Khamis di bandar cantik Luang Prabang, Laos untuk membincangkan cara membantu rantau itu mengukuhkan daya tahan terhadap kejutan seperti wabak COVID-19 dan bencana alam disebabkan oleh perubahan iklim.

Kepentingan untuk memajukan dengan lebih cepat menjadi amat ketara kerana bandar dan kawasan sekitarnya diselubungi oleh asap tebal dari kebakaran – sesetengah disebabkan untuk membersihkan hutan bagi tanaman, sesetengah disulut oleh suhu yang rekod tinggi dan keadaan kering seperti dakwat. Indeks kualiti udara awal Khamis hampir mencapai 300, atau “sangat tidak sihat.”

Laos dan negara-negara lain di Asia Tenggara telah komited untuk mencari cara yang lebih lestari untuk memberi makan rakyat mereka dan memacu ekonomi mereka. Soalan sekarang ialah dari mana wang akan datang untuk melakukan itu.

Kewangan hijau adalah antara beberapa perkara dalam agenda mesyuarat kewangan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara yang berkaitan dengan menangani kesan pemanasan global yang semakin meningkat. Pegawai-pegawai juga dijadualkan untuk berbincang tentang dana infrastruktur ASEAN dan pembiayaan risiko bencana dan insurans, mengikut agenda yang disediakan oleh tuan rumah mesyuarat minggu ini, AP melaporkan.

Juga dalam senarai, menyempurnakan “taksonomi” untuk membantu mengenal pasti dan bersetuju pada projek-projek yang menyokong agenda kelestarian ASEAN dan selari dengan komitmen perubahan iklim dan matlamat lainnya.

Kesepuluh negara anggota ASEAN – Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam – merangkumi dari negara kecil tetapi kaya seperti Brunei dan Singapura kepada ekonomi besar yang sedang berkembang pesat seperti Vietnam dan Indonesia. Mereka telah berjanji untuk mengurangkan pelepasan karbon untuk membantu mengurangkan kesan perubahan iklim tetapi menghadapi kesulitan untuk mencari cara untuk membuka kewangan yang diperlukan untuk membuat peralihan itu.

Negara-negara ahli ASEAN sangat rentan kepada cuaca ekstrem, kemarau, dan peningkatan paras laut. Pelaburan dalam tenaga bersih perlu ditingkatkan sebanyak lima hingga tujuh kali ganda, melebihi USD200 bilion setiap tahun, mengikut pelbagai anggaran. Laos dan jirannya juga menghadapi rangka masalah serantau lain, termasuk perdagangan manusia, perdagangan dadah haram yang semakin berkembang dan pusat penipuan dalam talian yang berkembang pesat yang dijalankan oleh sindiket jenayah.

Sebuah negara yang tidak mempunyai pantai dengan sekitar 7.5 juta penduduk, Laos kaya dengan tenaga hidroelektrik, tetapi ekonominya telah menyusut dalam beberapa tahun terakhir dan kewangan negaranya tegang – digerakkan oleh beban hutang asing dan domestik yang tinggi, mata wang yang melemah, dan inflasi.

Tradisi lama dan kekurangan dana untuk meyakinkan petani supaya tidak bergantung kepada membakar tanaman mereka – pilihan paling menjimatkan bagi mereka – bermakna kemajuan berlaku secara perlahan. Kerajaan telah menetapkan matlamat untuk mengurangkan jumlah kebakaran sebanyak 35% menjelang akhir 2025. Pembakaran serupa di negara jiran Thailand, Myanmar dan Kemboja menyebabkan rantau itu diselubungi oleh jerebu tebal selama berminggu-minggu pada musim bunga.

Negara-negara di rantau itu telah mula membangunkan grid elektrik serantau sebagai satu langkah untuk meningkatkan keseimbangan antara bekalan dan permintaan.

Keutamaan yang lebih tinggi bagi Laos, sebuah negara Komunis di mana pendapatan tahunan purata di bawah $2,000 seorang, adalah merangkai diri ke dalam ekonomi serantau yang lebih luas yang terdiri daripada kira-kira 660 juta orang. Dengan kombinasi, rantau itu merupakan ekonomi kelima terbesar di dunia dengan anggaran USD3.3 trilion.

Seperti banyak negara di rantau itu, ekonomi Laos semakin terjalin dengan China. Hubungan tersebut semakin menguat dengan pembinaan rel laju bernilai USD6 bilion yang menghubungkan kepada rel di wilayah Yunnan di barat daya China dan akhirnya akan dihubungkan dengan rel menuju Bangkok dan Teluk Thailand. Kepentingan negatif: hutang yang memberatkan sumber negara.

Selain pemimpin kewangan rantau, pegawai kanan institusi kewangan antarabangsa besar seperti Dana Kewangan Antarabangsa dan Bank Pembangunan Asia, bersama delegasi-delegasi dari Jepun, China, Amerika Syarikat dan ekonomi besar lain, menghadiri perbincangan di Luang Prabang.

Setiausaha Kewangan Amerika Syarikat Janet Yellen tidak menghadiri perbincangan ini, tetapi beliau mengembara ke China minggu ini, di mana beliau akan bertemu dengan pemimpin perniagaan Amerika dan pegawai-pejabat China di Guangzhou di selatan China dan di Beijing.

Juga, di Beijing minggu ini adalah Presiden terpilih Indonesia Prabowo Subianto dan menteri luar negeri Vietnam, Laos dan Timor Timur, yang berhasrat untuk menjadi ahli ASEAN. Kedatangan yang pesat menunjukkan persilangan pengaruh di rantau tersebut.Source link

Leave a Reply