Piawaian Wajib Baru untuk Kualiti Perkhidmatan (MSQoS) yang telah diubahsuai tidak akan memberi kesan kepada rancangan syarikat telekomunikasi sedia ada, kata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC). Standard baru ini akan mula berkuat kuasa pada 1 April 2024, dengan matlamat untuk meningkatkan keseluruhan kualiti perkhidmatan jalur lebar tanpa wayar, di mana syarikat telekomunikasi hanya diarahkan untuk memberi kelajuan muat turun minimum Quality of Service (QoS) sebanyak 7.7Mbps.

“Rancangan pengguna di bawah 7.7Mbps tidak akan berubah selepas 1 April,” kata suruhanjaya tersebut melalui kenyataan yang dikeluarkan kepada The Star. “Ini disebabkan [ia] adalah standard wajib bagi QoS (kualiti perkhidmatan), dan tidak memberi kesan kepada penawaran produk.”

MCMC menjelaskan bahawa MSQoS berfungsi sebagai koleksi penanda aras prestasi penting bagi pembekal perkhidmatan, direka untuk mengawasi, menegakkan, dan meningkatkan infrastruktur penghantaran data jalur lebar tanpa wayar negara. Pembekal perkhidmatan dikehendaki mengemukakan laporan prestasi rangkaian berdasarkan ukuran rawak di lapangan untuk mensimulasikan pengalaman pengguna, serta memantau penggunaan rangkaian dan ketersediaan rangkaian untuk memastikan sebarang isu pada rangkaian yang mungkin memberi kesan kepada pengalaman pengguna dipantau secara proaktif dan diperbaiki.

mcmc tower 01mcmc tower 01

Selain itu, suruhanjaya juga melakukan ukuran lapangan sendiri di lokasi rawak, lokasi aduan, dan kawasan kepentingan awam bersama laporan yang diterima dari pembekal perkhidmatan. Walaupun tidak memberi kesan kepada rancangan mudah alih sedia ada, MCMC menjamin pengguna dapat mengharapkan akses Internet yang lebih konsisten dan boleh dipercayai dengan standard yang dikemaskini.

Mengenai kemungkinan mengawalselia pelan data mudah alih untuk memastikan kelajuan minimum wajib, ia berkata adalah penting untuk menawarkan pelbagai peringkat perkhidmatan untuk memenuhi keperluan pelanggan yang berbeza. Kelajuan minimum yang diberikan, tambah suruhanjaya itu, ditadbir oleh terma prestasi rangkaian pembekal perkhidmatan.

Yes 5G WiFi Spot MCMC MSQoSYes 5G WiFi Spot MCMC MSQoS

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, had tersebut akan meningkat kepada 10Mbps pada Januari 2025 seterusnya, dengan latensi 100ms atau kurang untuk 4G dan tidak melebihi 40ms untuk 5G. Berkenaan dengan kelajuan muat naik minimum, MSQoS baharu akan memerlukan purata sebanyak 1Mbps dan 1.3Mbps masing-masing tahun ini.

MCMC juga menetapkan standard minimum untuk 5G, mengkehendaki setiap pembawa untuk mempunyai kelajuan muat turun purata sekurang-kurangnya 100Mbps. Mengenai kelajuan muat naik minimum, MSQoS memerlukan purata 5Mbps untuk 5G berdiri sendiri dan 3Mbps untuk 5G bukan berdiri sendiri.

(Sumber: The Star)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk kemas kini lebih lanjut dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply