Putrajaya akan Mengadakan Mesyuarat Mengenai Undang-undang Karbon Selepas Raya.


Satu mesyuarat koordinasi antara pelbagai kementerian dan agensi Persekutuan untuk mempercepat pengenalan undang-undang berkaitan karbon di Malaysia akan diadakan selepas Hari Raya Aidilfitri kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau menambah bahawa perkara itu telah dibincangkan dalam Majlis Tenaga Nasional, di mana Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bersetuju untuk mempercepatkan undang-undang tersebut. “Mesyuarat kemudian akan melihat bagaimana kita boleh mempercepatkan pengenalan undang-undang bukan sahaja untuk tenaga boleh baharu tetapi juga untuk Pengumpulan, Penggunaan, dan Penyimpanan Karbon (CCUS),” katanya.

Sarawak adalah negeri pertama yang telah meluluskan undang-undang berkaitan karbon di Dewan Undangan Negeri, “Sarawak bersedia dari segi undang-undang, peraturan dan sistem, cuma bahawa ia belum ditubuhkan di peringkat Persekutuan. Itulah sebabnya kami menggesa mesyuarat ini supaya kita boleh mengkoordinasikan undang-undang sedia ada di Sarawak sebagai asas untuk membangunkan undang-undang Persekutuan,” katanya.

Setelah undang-undang dipercepatkan, proses CCUS boleh berkembang.Source link

Leave a Reply