Malaysia akhiri Kelayakan Sukan Olimpik Paris di tempat kelima


PETALING JAYA: Skuad hoki lelaki negara mengakhiri kempen Kelayakan Sukan Olimpik Paris 2024 di tempat kelima selepas menewaskan Kanada 3-1 menerusi penentuan penalti shoot out yang berlangsung di Muscat, Oman sebentar tadi.

Terdahulu, kedua-dua pasukan terpaksa akur selepas kedudukan seri tanpa jaringan sepanjang 60 minit perlawanan.

Perlawanan kemudian terpaksa ditentukan menerusi penalti shoot out dengan Firhan Ashari, Nik Muhammad Aiman Nik Rozemi dan Azrai Aizad Abu Kamal berjaya menjaringkan gol.

Kanada pula akur apabila Floris van Son sahaja yang berjaya menyempurnakan pukulan penalti untuk pasukannya.

“Pentingnya pasukan kita untuk mencapai kemenangan tanpa mengira sama ada dalam tempoh masa sebenar ataupun penalti shootout, ini adalah untuk kita mengembalikan semula semangat serta pulang ke Kuala Lumpur dengan mengingati saat-saat perlawanan terakhir ini.

“Untuk perlawanan petang tadi, banyak peluang yang dicipta, tetapi penjaga gol Kanada berjaya menyelamatkan gawang mereka. Begitu juga pertahanan kita yang bertahan dengan lebih ketat sehingga kedua-dua pasukan terikat dengan kedudukan 0-0,” jelas Arul.

Impian Malaysia untuk layak ke Paris 2024 berkecai setelah terkandas di peringkat kumpulan.

Keputusan ini menyaksikan Malaysia terpaksa menanti empat tahun lagi untuk melayakkan diri ke Sukan Olimpik setelah kali terakhir melakukan penampilan di temasya itu ketika edisi 2000 di Sydney, Australia.

 

 

Source link

Leave a Reply