Pemegang Saham Systech Meluluskan Penerbitan Saham Baru Untuk Pelan PenerimaanSystech Berhad telah menerima kelulusan daripada pemegang saham untuk penerbitan sehingga 144.0 juta saham biasa baru bagi melaksanakan transformasinya dengan beberapa akuisisi penting.

Sebahagian daripada dana akan digunakan untuk membeli keseluruhan kepentingan ekuiti Wilstech Sdn. Bhd. dengan jumlah bayaran pembelian sebanyak RM75 juta, yang akan dibayar melalui bayaran tunai sebanyak RM20 juta dan baki RM55 juta melalui penerbitan 152.8 juta saham Systech pada harga penerbitan RM0.36 setiap saham.

Perusahaan juga mencadangkan penerbitan bonus sehingga 160.7 juta waran baru dalam Systech berdasarkan 1 waran untuk setiap 4 saham Systech sedia ada yang dipegang oleh pemegang saham yang layak pada tarikh wartaan yang akan ditentukan dan diumumkan kemudian.

Termasuk dalam cadangan adalah pembentukan skim saham pekerja sehingga 15% daripada jumlah saham yang dikeluarkan (tidak termasuk saham simpanan sendiri) pada bila-bila masa semasa tempoh skim untuk pengarah dan pekerja yang layak Systech dan anak syarikatnya.

Cadangan tersebut dijangka akan dilaksanakan menjelang separuh pertama tahun 2024, kecuali berlakunya sebarang keadaan tidak dijangka dan tertakluk kepada semua kelulusan yang diperoleh.Source link

Leave a Reply