Bacaan IPI Februari: Pertumbuhan Keseluruhan Terbantut Oleh Perlambatan dalam Perindustrian


Indeks Pengeluaran Perindustrian (IPI) melambat pada bulan Februari (3.1% YoY; Jan: 4.3%), tetapi melebihi ramalan (KIBB: 1.8%; konsensus: 1.8%)

Kenanga mengatakan secara keseluruhan, pertumbuhan sedikit terhambat oleh perlambatan dalam sektor pembuatan tetapi dikompensasi oleh pertumbuhan yang lebih tinggi dalam indeks tenaga elektrik dan pertambangan dan sebahagian disebabkan oleh kesan pangkalan yang lebih rendah. MoM: menurun dengan tajam ke paras terendah sepuluh bulan, sebahagian disebabkan oleh faktor musiman di tengah bulan kerja yang lebih pendek dan cuti hari raya. Indeks pembuatan ditinjau pada bulan Februari.

Ke arah dalam negara: melambat tetapi tetap disokong oleh pengeluaran produk logam terbuat, diikuti oleh pengeluaran produk mineral bukan logam lain. Kearah eksport: mengecut sedikit kerana penurunan tajam dalam pengeluaran minyak sayuran & lemak haiwan, diikuti oleh kimia & produk kimia dan kelengkapan elektrik. MoM: menurun ke paras terendah sepuluh bulan, mengikuti pembalikan positif pada bulan sebelumnya. Pertumbuhan indeks perlombongan meluas ke paras tertinggi dalam enam belas bulan Disumbat oleh peningkatan pengeluaran gas asli, diikuti oleh pengeluaran minyak mentah & gas asli. MoM: menurun ke paras terendah dalam lapan bulan.

Indeks elektrik mempercepatkan ke paras tertinggi dalam enam belas bulan atau tertinggi sejak Ogos 2022 MoM: menurun ke paras terendah tiga bulan, mengikuti dua bulan berturut-turut ekspansi. Ramalan indeks pembuatan diteruskan pada 4.6% pada tahun 2024, kerana momentum mungkin meningkat pada 2H24. Kenanga mengatakan ia terus percaya bahawa keadaan pembuatan akan bertambah baik menjelang akhir tahun, terutamanya didorong oleh jangkaan kenaikan dalam kitaran teknologi dan pemulihan beransur-ansur China mengikuti rangsangan penting yang dilaksanakan oleh negara tersebut. Walau bagaimanapun, keadaan pembuatan boleh mengalami pemulihan yang perlahan dalam jangka pendek, seperti yang tercermin dalam bacaan Indeks Pembelian Pengurus Pembuatan (PMI) terkini, yang menurun kepada 48.4 pada bulan Mac (Feb: 49.5) dan kekal pada paras kontraksi sejak Ogos 2022.

Asas Kenanga berkata juga adalah berasaskan pada lintasan pertumbuhan positif yang disokong oleh permintaan yang lebih tinggi daripada rakan sejawat serantau dan prestasi yang lebih baik daripada negara maju. Dengan itu, Kenanga meramalkan pertumbuhan KDNK 1Q24 akan berkembang kepada 3.3% (4Q23: 3.0%) dan mengekalkan ramalan pertumbuhan keseluruhan pada 4.5% – 5.0% pada tahun 2024 (2023: 3.7%).Source link

Leave a Reply