Aaron-Wooi Yik, Sze Fei-Nur Izzuddin melayan perlawanan separuh akhir.


KUALA LUMPUR: Dua pasangan berpasukan lelaki negara – Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani – telah menembusi pusingan terakhir Kejohanan Asia Badminton 2024 (BAC) di Ningbo, China, hari ini.

Dalam aksi pusingan kedua, pasangan yang berada di tempat keempat, Aaron-Wooi Yik, terpaksa bersusah payah selama 61 minit sebelum menang 21-18, 14-21, 21-14 ke atas pasangan Jepun tanpa benih, Kenya Mitsuhashi-Hiroki Okamura di Pusat Sukan Olimpik Ningbo Gymnasium.

Ini merupakan kemenangan kedua Aaron-Wooi Yik berturut-turut ke atas Mitsuhashi-Okamura, selepas menewaskan pasangan Jepun tersebut 21-10, 21-14 dalam pusingan kedua 2024 India Open.

Di separuh akhir, Aaron-Wooi Yik akan berhadapan dengan pasangan yang berada di tempat ketujuh dari China, Liu Yu Chen-Ou Xuan Yi, yang mengatasi Kim Young Hyuk-Wang Chan dari Korea Selatan 21-16, 22-20 dalam pusingan kedua.

ALSO READ: Sze Fei-Nur Izzuddin menewaskan juara dunia untuk membuka langkah cemerlang dalam BAC 2024

Sementara itu, nombor 19 dunia Sze Fei-Nur Izzuddin melangkah ke dalam pusingan terakhir apabila pasangan mereka dalam pusingan kedua, He Ji Ting-Ren Xiang Yu dari China, bersara selepas kalah dalam set pertama 11-21.

Menurut pos Badminton Association of Malaysia (BAM) dalam akaun X mereka, lawan mereka terpaksa bersara disebabkan kecederaan.

Sze Fei-Nur Izzuddin, juara German Open 2022, akan bertemu dengan pasangan emas Olimpik semasa tujuh terakhir apabila pasangan Taiwan, Lee Yang-Wang Chi-Lin, mengatasi Supak Jomkoh-Kittinupong Kedren dari Thailand 21-11, 21-14 dalam pusingan kedua.

Bagaimanapun, ini merupakan penghujung perjalanan bagi pasangan lain dalam kategori berpasukan lelaki negara, Man Wei Chong-Tee Kai Wun selepas kalah 18-21, 17-21 kepada Lee Jhe-Huei-Yang Po-Hsuan dari Taiwan.

ALSO READ: Zii Jia melepasi halangan pertama di BAC

Pemain tunggal lelaki profesional Lee Zii Jia sebelum ini mencapai suku akhir dengan kemenangan 21-15, 21-17 ke atas Chou Tien Chen dari Taiwan.

Zii Jia akan bertemu dengan Jonatan Christie selepas pemain Indonesia yang berada di tempat ketiga mengatasi Lee Cheuk Yiu dari Hong Kong 21-14, 21-16.Source link

Leave a Reply