PINGPONG DUNIA (WTT) hari ini mengumumkan bahawa WTT Finals Fukuoka 2024 akan menutup kalendar siri WTT tahun ini. Peminat boleh mengharapkan dua kali ganda aksi pingpong berikutan pertandingan lelaki dan wanita yang diadakan serentak. Pertarungan tersebut akan berlangsung dari 20 hingga 24 November di Gimnasium Am Keseluruhan Kitakyushu, dengan 16 pemain tunggal teratas dan 8 pasangan berganda teratas berjuang untuk meraih gelaran juara akhir musim ini.

WTT Finals Fukuoka 2024 menandakan tonggak penting sebagai acara WTT kedua yang diadakan di Jepun, menyusul dari WTT Finals Women Nagoya 2023 yang revolusioner.

Acara tersebut tidak hanya menonjolkan sumbangan Jepun yang signifikan kepada sukan itu tetapi juga menekankan bakat menjanjikan negara itu dan peminat yang bersemangat untuk menyokong wira-wira mereka di tanah air.

“Saya gembira bahawa WTT Finals Fukuoka 2024 akan diadakan di Bandar Kitakyushu, Negeri Fukuoka, dan dengan tulus menyambut kedatangan anda di sini.

“Saya berbesar hati bahawa WTT Finals untuk Acara Lelaki dan Wanita Tunggal dan Berkumpul akan diadakan serentak untuk kali pertama di dunia. Saya menantikan banyak pertandingan yang hebat dimainkan di sini di Fukuoka oleh pemain teratas dunia. Kepada semua pemain dan peminat, kita bertemu di Fukuoka,” kata Seitaro Hattori, Gabenor Negeri Fukuoka.

Terletak dalam Negeri Fukuoka yang indah di pulau Kyushu, Kitakyushu menawarkan gabungan menarik warisan perindustrian dan keindahan semula jadi.

Jalan-jalan yang sepi di Mojiko Retro dan bangunan retro memberikan gambaran tentang masa lalu bandar ini, manakala Istana Kokura berdiri sebagai simbol kuasa feudal di tengah-tengah taman yang subur.

Peminat alam pula boleh melawat Hiraodai untuk kagum dengan kawasan dataran batu kapur dan gua. Dengan warisan budaya yang kaya dan keindahan semula jadi, Kitakyushu menjemput peminat pingpong untuk meneroka tempat-tempat menarik bandar tersebut semasa mereka menikmati aksi WTT Finals.

Kazuhisa Takeuichi, Datuk Bandar Bandar Kitakyushu berkata, “Kami berbesar hati bahawa Kitakyushu telah dipilih untuk menjadi tuan rumah WTT Finals, pertandingan di mana pemain-pemain teratas dunia berkumpul untuk menentukan nombor satu pemain pada tahun tersebut.

Bandar Kitakyushu telah melahirkan ramai pemain pasukan kebangsaan Jepun, termasuk Hina Hayata, yang kini bermain di pentas dunia, mencipta banyak semangat untuk pingpong.

“Kami berharap dapat menyambut semua pemain dan peminat dari seluruh dunia dengan hangat dengan keunikan hospitaliti yang ditawarkan oleh Bandar Kitakyushu.”

WTT Finals Fukuoka 2024 dijamin untuk menjadi hiburan yang mengasyikkan, dengan bintang-bintang terbesar dunia akan turun ke gelanggang. Nombor 1 Dunia Sun Yingsha, yang belum pernah kalah di WTT Finals Women, dijangka akan kembali untuk mempertahankan gelarnya sekali lagi pada tahun 2024.

Manakala di bahagian lelaki, Nombor 1 Dunia lelaki yang baru dinobatkan, Wang Chuqin akan mengejar tiga kali ganda, selepas memenangi gelaran berturut-turut di WTT Finals Men Doha 2023.

“Acara WTT Finals adalah puncak siri WTT kami, sebagai bukti kepada perjalanan luar biasa atlet, peminat, dan sukan itu sendiri sepanjang tahun. Sambil meraikan pencapaian atlet-atlet kami, kami juga ingin meraikan dan mengucapkan terima kasih kepada komuniti global yang telah menyokong dan tumbuh bersama kami.

“WTT Finals Fukuoka 2024 akan menetapkan hala tuju yang mendebarkan untuk masa depan, berjanji untuk terus mendorong batas-batas yang mungkin dalam pingpong,” tambah Steve Dainton, Ketua Pegawai Eksekutif WTT.Source link

Leave a Reply