PADU: Sarawak Belum Menerima Sebarang Maklum Balas Dari Kementerian Ekonomi


Kerajaan Negeri Sarawak mengatakan mereka masih belum menerima wakil dari Kementerian Ekonomi untuk menjelaskan sistem pusat pangkalan data yang direka oleh Kerajaan Persekutuan yang bertujuan untuk mengumpul maklumat penting tentang rakyat Malaysia yang dipanggil PADU.

Ketua Menteri Datuk Tan Sri Abang Johari mengatakan beliau masih menunggu wakil dari Kementerian Ekonomi seperti yang dinyatakan oleh menterinya Rafizi Ramli sebelum panggilan rasmi Sarawak kepada warganya untuk tidak mengemaskini butiran mereka pada PADU sehingga penjelasan lebih lanjut diberikan.

Isu ini adalah tentang kebimbangan mengenai data dan keselamatannya, dengan pangkalan data yang besar seperti itu, Negeri ingin tahu seberapa selamatnya pangkalan data dan kemungkinan serangan siber.

PADU menutup pendaftaran pada 31 Mac, menjamin data lebih dari 10 juta rakyat Malaysia setelah melihat dorongan pada minit terakhir, Kementerian dan Jabatan Perangkaan mengakui bahawa data sudah mencukupi untuk merangka senario household negara. Dengan data tersebut, Kementerian akan terus mengklasifikasikan B40, M40 mengikut maklumat yang diterima dan akhirnya menyasarkan memberi subsidi dan bantuan kepada segmen penduduk yang betul.Source link

Leave a Reply