KUALA LUMPUR: Mantan juara All England, Lee Zii Jia berjaya mara ke separuh akhir Malaysia Masters 2024 selepas tiga tahun, dengan menyingkirkan Anders Antonsen dari Denmark, hari ini.

Mengalahkan gelaran Thailand Open minggu lalu, Zii Jia nombor 10 dunia, didokong oleh sokongan padu daripada penyokong tempatan, meraih kemenangan 21-15, 19-21, 21-11 selepas pertarungan 84 minit menentang juara Malaysia Open 2024 di Axiata Arena di sini.

Hanya kemenangan ketiga Zii Jia menentang nombor empat dunia, Antonsen dalam lapan pertemuan di antara mereka, dengan kemenangan pertama berlaku di Malaysia Masters 2020.

Zii Jia, yang memburu gelaran pertama di tanah air, akan berhadapan dengan Angus Ng Ka Long dari Hong Kong, yang mengejutkan benih ketiga Li Shi Feng dari China 21-13, 21-15.

Prestasi terbaik Zii Jia dalam Malaysia Masters ialah separuh akhir pada tahun 2020 ketika dia kalah kepada juara terakhir Kento Momota, sementara beliau berjaya ke suku akhir pada tahun 2019.

Bagaimanapun, kempen beliau berakhir awal dalam edisi lain kerana dia disingkirkan pada pusingan pertama pada tahun 2017 dan pusingan kedua pada tahun 2018 dan 2023, manakala beliau tidak mengambil bahagian dalam 2022, dan kejohanan dibatalkan pada 2021 disebabkan pandemik COVID-19.

Namun, penyertaan Zii Jia dalam separuh akhir masih diragui kerana pemain badminton itu mengalami kekejangan kaki dan badan dari perlawanan hari ini.

Pengurusnya, Lee Zii Yii berkata, Zii Jia menjalani mandi ais di Institut Sukan Negara (ISN) dengan segera selepas perlawanan dan keadaannya akan dinilai esok pagi.

“Semenjak set kedua, anda boleh lihat bahawa beliau memanggil pegawai perubatan kerana ototnya tegang dan letih kerana beliau baru kembali dari Thailand, manakala semalam juga beliau telah bertarung dengan sengit (menentang Kiran George dari India).

“Sekarang beliau mengalami kekejangan…Berdiri, duduk, malah berjalan. Jadi kami menghubungi Majlis Sukan Negara (MSN) sama ada beliau dapat mandi ais atau tidak, sekarang kami telah menghantarnya ke mandi ais dengan serta-merta sebelum tutup.

“Kami sebenarnya sedang berusaha sedaya upaya untuk membolehkan beliau pulih sebaik yang boleh, jadi kami akan lihat bagaimana keadaan beliau kerana beliau baru sahaja menamatkan perlawanan ini. Saya tidak dapat mengatakan apa-apa lagi, apabila beliau bangun, kita akan menilainya,” kata beliau kepada wartawan.Source link

Leave a Reply