Zii Jia mengambil ilham daripada kemenangan Thailand untuk merangsang kemungkinan balas dalam kemenangan pembukaannya


WAKIL TUNGGAL LELAKI KEBANGSAAN Lee Zii Jia percaya bahawa kemenangan terbarunya di Thailand Open telah membantunya pulih daripada kekalahan dalam permainan pertama untuk mengatasi Zhao Jun Peng dari China dalam perlawanan pembukaan Malaysia Masters 2024 pada hari ini.

Wakil berusia 26 tahun, yang juga merupakan biji kelima, kalah dalam permainan pertama 19-21 sebelum menunjukkan persembahan yang tenang, terkawal dan kontrol untuk menang dalam dua perlawanan seterusnya 21-11, 21-14 dalam masa 61 minit di Axiata Arena di Bukit Jalil.

“Saya rasa keyakinan yang saya peroleh di Thailand membantu saya menguruskan kekecewaan (kekalahan) dalam permainan pertama. Saya gembira dengan cara saya menguruskan permainan hari ini,” katanya.

Ini adalah kemenangan ketiga Zii Jia ke atas Jun Peng, setelah mengalahkan wakil China itu dalam German Open 2022 dan Hong Kong Open 2023.

Zii Jia, pemenang gelaran All England 2021, akan bertemu dengan Kiran George selepas wakil India itu mengalahkan Takuma Obayashi dari Jepun 21-16, 21-17 dalam pertandingan awal lain dalam kejohanan Super 500 ini.

“Biasanya, pemain muda ini (yang kita kenali sebagai) bintang naungan…mereka tiada tekanan dan hanya tampil mengejutkan anda. Sebagai pemain yang berbiji dan berada dalam 10 terbaik dunia, ini adalah cabaran yang perlu saya atasi (berhadapan dengan Kiran),” katanya.

Pasangan wakil negara terbaik Aaron Chia-Soh Wooi Yik juga berjaya melepasi duri pertama apabila mereka menewaskan Kim Young Hyuk-Wang Chan dari Korea Selatan 21-18, 22-20 hari ini.

“Kami membuat banyak kesilapan tetapi kami memberikan yang terbaik dan mengembalikan tumpuan kami apabila kami mendahului dalam permainan kedua. Ini tidak boleh diterima tetapi kami berjaya menguruskan keadaan,” kata Wooi Yik apabila diminta memberi komen mengenai perlawanan.

Kemenangan ini menyaksikan Aaron-Wooi Yik yang diberi biji pertama berhadapan untuk pertemuan pertama dengan pasangan China Chen Bo Yang-Liu Yi dalam 16 terakhir esok.

Menurut rekod, juara dunia 2022 dan kini berada di tangga keempat dunia Aaron-Wooi Yik sepatutnya tidak menghadapi masalah untuk menewaskan pasangan China yang berada di tangga ke-25 dunia bagi tempat dalam separuh akhir.Source link

Leave a Reply