Zii Jia menetapkan pertembungan gelar menentang Axelsen


JUARA Malaysia Terbuka Lee Zii Jia masih dalam perlumbaan untuk meraih gelar pertamanya di tanah air setelah berjaya melangkah ke final skuasy lelaki Malaysia Masters buat kali pertama malam ini.

Didedahkan oleh penyokong setia di Axiata Arena di Bukit Jalil, nombor 10 dunia tersebut, yang mengalami kram ketika menewaskan Anadunia Anders Antonsen semalam, berjaya menewaskan Angus Ng Ka Long dari Hong Kong dengan skor 21-15, 21-17 malam ini dalam ulangan pertemuan akhir Thailand Open akhir pekan lalu.

Juara Thailand Open, Zii Jia, bagaimanapun, menghadapi cabaran sukar dalam final esok apabila berhadapan dengan nombor satu dunia dari Denmark, Viktor Axelsen, yang berhasrat untuk meraih gelar pertamanya tahun ini untuk mengakhiri kemarau gelar hampir enam bulan selepas terakhir kali memenangi Piala Tour Dunia 2023 Disember lalu.

“Sejujurnya, ini bukan final berturut-turut pertama saya, tetapi final ini sangat bermakna bagi saya kerana ia di tempat sendiri dan saya tidak pernah membuat final mana-mana acara Tour Dunia di Malaysia.

“Saya tidak memikirkan jauh (tentang) bagaimana esok akan menjadi. Saya hanya mahu tenang, berehat dengan baik, makan yang baik, segar dan bertenaga semula untuk esok. Selagi tidak cedera serius, saya akan memberikan yang terbaik,” kata Zii Jia.

Sementara itu, dalam separuh akhir sebelumnya, Axelsen menewaskan Lu Guang Zu dari China 21-16, 21-13 dalam 38 minit untuk kemenangan keenamnya dalam enam pertandingan menentang nombor 19 dunia itu ketika dia cuba menjadi orang Eropah pertama yang memenangi gelaran Malaysia Masters dua kali selepas kemenangan beliau pada tahun 2018.

Juara Olimpik bertahan, Axelsen, telah berjanji pertarungan hebat esok, mengatakan kedua-dua pemain mempunyai alasan sendiri untuk ingin memenangi gelaran Super 500 itu.

“Jika anda tidak berfikir bahawa anda adalah yang paling mahu ketika masuk ke padang, anda akan menghadapi situasi yang sangat sukar dalam sukan individu. Jadi, tentu, kami berdua mahu. Itulah jawapan yang boleh saya berikan.

“Esok, ia penghadapan langsung dan kita akan lihat siapa yang menang. Saya hanya sangat gembira kerana berada di final dan saya tidak merasa tekanan sedikit pun, hanya menikmatinya di padang,” katanya.

Pemain Denmark memiliki rekod pertemuan yang lebih baik dengan Zii Jia, dengan memenangi enam daripada sembilan pertembungan mereka, termasuk ketika mereka berhadapan di peringkat kumpulan Piala Thomas bulan lalu.

Prestasi terbaik Zii Jia di Malaysia Masters adalah penampilan separuh akhir pada tahun 2020 ketika dia kalah kepada juara terakhir Kento Momota dari Jepun. Zii Jia juga mencapai peringkat separuh akhir pada tahun 2019.

Walau bagaimanapun, kempen beliau berakhir awal dalam edisi lain, setelah tersingkir pada pusingan pertama pada tahun 2017 dan pusingan kedua pada tahun 2018 dan 2023. Beliau tidak mengambil bahagian pada tahun 2022 manakala kejohanan tersebut terpaksa dibatalkan pada tahun 2021 kerana pandemik COVID-19.

Pemain lelaki Malaysia terakhir yang memenangi gelaran ialah Datuk Lee Chong Wei pada tahun 2016 manakala Tan Kiang Meng-Lai Pei Jing meraih gelaran ganda campuran setahun selepas itu.

Selain Zii Jia, Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie turut melangkah ke final ganda campuran esok menentang pasangan Indonesia, Rinov Rivaldy-Pitha Haningtyas Mentari.

BACA JUGA:

Pearly-Thinaah tersungkur dalam separuh akhir

Wan Arif-Roy King keluar separuh akhir selepas tewas kepada pasangan Denmark keduaSource link

Leave a Reply