Zii Jia bertemu Antonsen dalam separuh akhir Malaysia MastersLee Zii Jia, pemain sulung teratas Malaysia dalam kategori tunggal lelaki, berjaya mara ke suku akhir Kejohanan Malaysia Masters 2024 selepas menumpaskan pemain muda India, Kiran George, di Axiata Arena di sini hari ini.

Pemain dunia nombor 10 ini, yang mengejar gelaran sulung di tanah air, mengambil masa 44 minit untuk mengalahkan pemain dunia nombor 36 tersebut dengan skor 21-13, 21-18 untuk menetapkan perlawanan menarik menantang rakan baiknya dan juara Malaysia Open 2024, Anders Antonsen dari Denmark, esok.

Sebelum ini, benih kedua kejohanan Antonsen menyingkirkan rakan sejawatnya Magnus Johannesen 21-12, 21-10 untuk menempah tempat suku akhirnya.

Juara Thailand Open baru-baru ini, Zii Jia, gembira dapat melangkah ke suku akhir untuk pertama kalinya sejak 2020, ketika beliau tewas kepada juara bertahan Kento Momota di separuh akhir.

“Saya rasa Kiran adalah salah satu bintang masa depan…. Dia pemain pertahanan, set kedua lebih mencabar, reli yang panjang, tetapi saya tetap sabar untu memenangi perlawanan.

“Esok pasti akan berakhir lawan susah dengan Antonsen, terutama selepas beliau menang Malaysia Open di sini pada Januari. Saya perlu sabar dan berikan persembahan terbaik esok,” katanya selepas perlawanan.

Dalam tujuh perlawanan terdahului antara Zii Jia dan Antonsen, pemain Denmark itu berjaya lima kali, termasuk dalam perlawanan terakhir di Japan Masters pada November, sementara Zii Jia menang di separuh akhir Malaysia Masters pada 2020 dan Arctic Open 2023.

Selain separuh akhir pada 2020, Zii Jia berjaya ke suku akhir pada 2019, tetapi kempen beliau terhenti awal dalam edisi lain setelah dihapuskan pada pusingan pertama pada 2017 dan pusingan kedua pada 2018 dan 2023, sementara beliau tidak mengambil bahagian pada 2022.

Sementara itu, pemain nombor satu dunia Viktor Axelsen juga mara ke suku akhir selepas mengatasi perlawanan sedikit dari pemain Thailand, Panitchaphon Teeraratsakul, dengan skor 21-18, 21-13.

Juara Olimpik bertahan ini akan bertemu benih ketujuh Chou Tien Chen dari Taiwan, yang menewaskan Koo Takahashi 21-14, 21-5, dalam suku akhir esok.

Selain Zii Jia, tuan rumah akan mempunyai lapan wakil lain dalam suku akhir kejohanan Super 500 ini, termasuk pasangan ganda wanita Pearly Tan-M. Thinaah.

Yang lain adalah pasangan ganda lelaki Aaron Chia-Soh Wooi Yik, naib juara tahun lalu Man Wei Chong-Tee Kai Wun, Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Mohd Rumsani dan Wan Muhammad Arif Shaharuddin Wan Junaidi-Yap Roy King.

Malaysia juga mempunyai tiga wakil dalam ganda campuran – Chen Tang Jie-Toh Ee Wei, benih keempat Goh Soon Huat-Shevon Lai Jemie dan benih kedelapan Tan Kian Meng-Lai Pei Jing, yang terakhir meraih gelaran pada 2017.

BACA JUGA: Pearly-Thinaah, tiga pasangan ganda campuran mara ke suku akhirSource link

Leave a Reply