Pihak berkuasa Greek telah menyediakan lebih daripada 5,000 pegawai polis dan anggota bomba serta menghentikan lalu lintas di kawasan sekitar Athens dalam satu operasi keselamatan besar sempena persediaan untuk menjalankan final bola sepak Liga Europa Conference, kata pegawai pada hari Rabu.

Pasukan tempatan Olympiacos akan menentang Fiorentina dari Itali dalam pertandingan yang menjadi kali pertama lebih daripada setengah abad kelab Greek akan bermain dalam satu final Eropah.

Yunani, yang telah diterabas oleh keganasan sukan di dalam dan di luar padang, telah bersedia untuk pertandingan ini selama beberapa minggu, yang akan berlangsung di stadium Agia Sophia, tempat kediaman persaingan Olympiacos, AEK Athens, di pinggiran barat laut bandar.

“Ia merupakan satu perayaan sukan yang harus kita lindungi dan pastikan bahawa ia berjalan lancar,” kata Ketua Polis Attica Ioannis Skouras pada hari Isnin.

Pegawai polis kanan telah mengadakan mesyuarat dengan pakar keselamatan UEFA di Athens awal bulan ini dan telah mengkaji langkah-langkah di satu pertandingan yang berlangsung di Belgium untuk menyusun rancangan polis yang kukuh, kata salah seorang pegawai.

Pihak berkuasa penerbangan sivil telah mengeluarkan amaran pada hari Selasa yang melarang penerbangan helikopter dan dron di kawasan tertentu di Athens antara jam 2 petang (1100 GMT) pada 29 Mei dan 6 pagi (0300 GMT) pada 30 Mei.

Polis telah menjalankan pemeriksaan keselamatan di padang, telah menghadang stadium, menghentikan lalu lintas jalan raya dan mendirikan sekatan kawalan di kawasan sekeliling. Penduduk, yang telah diberi akreditasi untuk bergerak, mengatakan langkah-langkah itu belum pernah terjadi sebelum ini.

“Stadium… merupakan satu benteng,” kata Ananias Kareklidis, seorang pesara berusia 62 tahun kepada Reuters. “Kita tidak pernah melihat langkah-langkah begini.”

Pihak berkuasa polis Greek dan Itali juga telah berhubungan untuk persediaan tersebut dan mengawasi rapat individu yang disyaki berniat jahat, kata pegawai polis. Ribuan penyokong Fiorentina, termasuk 600 yang pihak berkuasa telah mengkategorikan sebagai risiko tinggi, akan tiba dengan pesawat sewaan.

Tiket dengan tiga warna telah dikeluarkan, termasuk merah dan biru untuk penyokong kedua-dua pasukan. Mereka akan berkumpul di tempat-tempat perjumpaan yang berbeza dan akan dipindahkan dengan bas dan kereta api yang diperuntukkan untuk penyokong, di bawah pengawasan pegawai polis. Membawa dokumen pengenalan adalah perlu untuk dapat masuk ke dalam stadium.Source link

Leave a Reply