Jika anda memerlukan bantuan untuk mengenal pasti lagu yang sedang dimainkan di latar belakang, biasanya anda akan menggunakan aplikasi telefon Shazam. Tetapi ramai yang telah mencuba tanpa berjaya akan memberitahu anda bahawa anda tidak boleh menyanyi atau bersiul ke dalamnya. Untuk situasi tersebut, YouTube Music mungkin merupakan penyelesaiannya, kerana ia sedang melancarkan ciri yang melakukannya.

The Verge melaporkan bahawa kehadiran ciri tersebut dalam aplikasi YouTube Music adalah kehadiran “ikon gelombang baru di samping ikon mikrofon yang muncul apabila anda mengetuk butang carian”. Dari sini, laporan tersebut mencatat bahawa cara untuk menggunakannya adalah sama seperti menggunakan Shazam – ketik pada ikon, dan mulakan menyanyi atau bersiul, dan biarkan aplikasi melakukan tugasnya.

Sebagai ketepatan, laporan menyatakan bahawa alat YouTube Music mengenal pasti nada yang dinyanyikan dan disiulkan ke tahap tertentu ketepatan. Walaupun seperti yang anda jangkakan, ia tidak sempurna, dan anda menjadi hakim terhadap sama ada kesilapan tersebut lucu.
Ciri YouTube MusicCiri YouTube Music
Sumber: YouTube.

Dalam sebarang keadaan, laporan mencatat bahawa ciri mengenal lagu YouTube Music ini kini sedang dilancarkan pada peranti Android. Ia telah diperhatikan di iOS dalam beberapa bulan kebelakangan ini, tetapi laporan mencatat bahawa tidak semua orang memilikinya buat masa ini.

(Sumber: The Verge)

Ikuti kami di Instagram, Facebook, Twitter atau Telegram untuk kemas kini lebih lanjut dan berita terkini. 

Source link

Leave a Reply