Yinson Memperoleh Projek Solar Di Peru Dengan Nilai RM117 Juta


Yinson Renewables telah menyelesaikan pembelian Projek Solar Matarani 97 MWp di Peru dari Grenergy Renewables, sebuah syarikat pembangun, pengeluar tenaga bebas antarabangsa, pembangun, dan syarikat “EPC” (engineering, procurement, and construction) dengan rekod yang kukuh di Amerika Latin.

Projek yang terletak di kawasan gurun Mollendo di wilayah Arequipa adalah salah satu kawasan radiasi solar tertinggi di dunia. Kebanyakan tenaga projek telah dikontrak melalui perjanjian pembelian tenaga dengan pembeli yang boleh dipercayai selama 15 tahun akan datang. Projek ini kini dalam pembinaan dan dijangka akan beroperasi secara komersial menjelang suku ketiga 2024. Selain pembelian SPV dengan nilai kira-kira USD25 juta, Grenergy juga akan menyediakan kontrak EPC lengkap untuk pembinaan projek dan berhak untuk mendapat bayaran tambahan (dengan total nilai kira-kira USD65 juta).

Syarikat milik Yinson juga akan menyediakan perkhidmatan pengendalian dan penyelenggaraan untuk loji selama dua tahun pertama. Apabila beroperasi, Projek Matarani akan memasukkan kira-kira 260 GWh tenaga boleh diperbaharui ke dalam grid Peru setiap tahun, mencukupi keperluan tenaga kira-kira 62,000 rumah tangga Peru dan mengelakkan pengecualian lebih dari 56,000 tan CO 2 setiap tahun.Source link

Leave a Reply